Search
Close this search box.

Iso hiilikädenjälki ilmaston hyväksi

Jaa
Suomen ilmastotavoitteiden mahdollistamiseksi Fingridin tehtävänä on varmistaa, että uusiutuvaa energiaa tuottavat laitokset liitetään kantaverkkoon ja energia siirtyy edelleen asiakkaiden ja yhteiskunnan käyttöön.

Vuonna 2019 Fingridin verkkoon liitettiin 132 megawatin verran tuulivoimalla tuotettavaa sähköä. Uusia liittymissopimuksia on tehty noin 2 000 megawatin edestä, ja tuotannon toivotaan toteutuvan lähivuosina.

Yritysvastuun kehityspäällikkö Satu Vuorikoski korostaa tuulivoiman liittämisen mittavaa myönteistä ilmastovaikutusta. Suomen ilmastotavoitteiden mahdollistamiseksi Fingridin tehtävänä on varmistaa, että uusiutuvaa energiaa tuottavat laitokset liitetään kantaverkkoon ja energia siirtyy edelleen asiakkaiden ja yhteiskunnan käyttöön. Tästä Fingridin tehtävästä saatava ilmastohyöty on paljon suurempi kuin kantaverkon rakentamisesta ja toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt.

– Kun tehtyjen liittymissopimusten mukainen tuulivoimatuotanto toteutuu, vältämme epäsuorasti noin 1,1 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin päästöt tulevina vuosina. Tämä on meidän hiilikädenjälkemme positiivisen ilmastokehityksen hyväksi.
Päästövähennys vastaa noin 110 000 suomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä, sillä jokaisen suomalaisen jättämä vuotuinen hiilijalanjälki on 10 hiilidioksidiekvivalenttionnia.

Luonto kiittää tarkkaa öljynseurantaa

Sähköaseman muuntajan alla oleva suoja-allas varmistaa sen, ettei öljyä pääse valumaan luontoon mahdollisessa vuototilanteessa. Suoja-altaat ovat kuitenkin kattamattomia tiloja, eli sateiden myötä allas alkaa täyttyä vedellä. Altaaseen kertynyt vesi poistetaan säännöllisesti eli vesitetään.

Mikäli altaaseen valuu öljyä, normaali tapa varmistaa sen poistaminen on rakentaa altaan yhteyteen perinteinen öljynerotuskaivo. Kaikissa tapauksissa se ei kuitenkaan onnistu. Vanhoilla sähköasemilla tilat ovat usein ahtaat ja Pohjois-Suomessa asiaa vaikeuttaa muuta Suomea syvempi routa. Tällaisissa kohteissa on otettu käyttöön uutta tekniikka ympäristöä turvaamaan.

– Kiinteä laite seuraa antureiden avulla vedenpinnan korkeutta, ja kun se ylittää määritellyn raja-arvon, laite aloittaa automaattisen vesityksen. Laite tarkkailee veden puhtautta optisesti ja mikäli se havaitsee vedessä öljyä, se palauttaa sen suoja-altaaseen, kertoo Fingridin ympäristöasiantuntija Maija Nurmi.

Nurmi korostaa, että öljyistä vettä ei pääse ympäristöön missään tilanteessa. Altaaseen jäävä öljy käydään imemässä erikseen säiliöautoon. Talviaikaan vesi jäätyy ja laite asettuu horrostilaan. Kun vesi taas sulaa, laite aloittaa vesitykset.

Seurantajärjestelmä on käytössä kymmenellä sähköasemalla, ja osa näistä on yhteiskäytössä Kemijoki Oy:n vesivoimalaitosten kanssa. Turvallisuutta parantaa myös se, että laitteiden toimintaa voidaan seurata reaaliaikaisesti netin välityksellä. Myös suoja-altaiden tiiviyttä voidaan valvoa laitteiden avulla. •

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *