Eltel Networks on kansainvälinen yritys, jolla on noin 7200 työntekijää useassa Euroopan maassa. Suomessa yritys tekee Fingridille suunnittelu-, rakennus- ja kunnossapitotöitä.
Eltelillä on erityinen koulutuskeskus voimajohtotyöntekijöille. Keskuksessa yrityksen Puolan toimipaikan edustalla Olsztynin kaupungissa on muutama vapaasti seisova pylväs, joihin on asennettu sähköjohtimet.
– Koulutuskeskuksessa työntekijät voivat opetella voimajohtotyötä ja tehdä näyttökokeita. Pylväiden avulla voimajohtotyöntekijät voivat harjoitella esimerkiksi johtimien sitomista, johdolle laskeutumista pylväästä, kiinnittymismenetelmää pylvääseen eli aina kiinni -menetelmää ja pylväässä liikkumista aina kiinni -menetelmän avulla. Samalla työntekijät perehdytetään turvatikasrakenteeseen, joka on uusissa pylväissä tyypillinen, Eltel Networksin rakennuspäällikkö Marko Elorinne kertoo.
Koulutuskeskuksen rakentamisen tavoitteena oli luoda yhtenäiset turvalliset toimintatavat kaikille työntekijöille ja varmistaa heidän työturvallisuutensa.
– Aluetta käyttävät omat työntekijämme kaikista maista, mutta sitä myös vuokrataan muille alan urakoitsijoille harjoituksia ja näyttökokeita varten. Kun työntekijämme kiipeävät tositilanteessa pylvääseen, sähkönjakelu pitää keskeyttää, eikä silloin ole aikaa harjoitella, Elorinne muistuttaa.
Koulutuksesta näyttökokeisiin
Koulutuskeskus rakennettiin vuonna 2012, kun Eltel Networks laajensi Iso-Britannian markkinoille, missä on erityisiä turvallisuusvaatimuksia. Euroopassa on vain yksi vastaava keskus Englannissa. Koulutuskeskus on useiden eri auktoriteettien sertifioima. Sen kouluttajat ovat kokeneita voimajohtotyöntekijöitä, joilla on vankka ammattitaito ja intohimo opetustyöhön.
– Olemme kehittäneet harjoitustekniikkoja ja laajentaneet keskuksen käyttötarkoitusta vuosien aikana. Harjoittelu alkaa siitä, miten työskennellään jopa 70 metrin korkeudessa. Uudet tulokkaat pääsevät harjoittelemaan standardiemme mukaisia työmenetelmiä, ja kokeneempien kohdalla hiomme ja yhtenäistämme tekniikoita. Koulutamme myös noutamaan työvälineitä maasta pylvään huipulle robottilennokin eli dronen avulla, Puolan Eltel Networksin Operational Excellence Director Maciej Ostrowski sanoo.
Näyttökokeissa testataan pylvästurvallisuus, erilaisiin pylvästyyppeihin kiipeäminen, aina kiinni -menetelmän hallinta ja loukkaantuneen henkilön alas laskeminen. Itse työskentelymenetelmistä testataan esimerkiksi lisämaadoitusten asennus.
– Aina kiinni -menetelmässä toinen turvakoukuista on aina kiinni pylväässä, kun toisen avulla liikutaan eteenpäin. Voimajohtotyöntekijät ovat kaukana asutuksesta työtä tehdessään, joten heidän on kyettävä itse laskemaan loukkaantunut työkaveri alas ja antamaan ensiapua. Tiimiin on pystyttävä luottamaan, Ostrowski sanoo.
Puolan koulutuskeskuksessa tehdään myös Fingridin vaatimat vuosittaiset näyttökokeet.
– Tälläkin hetkellä Fingridin työmailla työskentelee asentajia, jotka ovat käyneet läpi tämän koulutuksen. Harjoittelu on erityisesti uusille asentajille erittäin hyödyllistä, Elorinne sanoo.
Keskustelua parhaista toimintatavoista
Sen lisäksi että työmenetelmiä yhtenäistetään, niitä myös kehitetään koulutuskeskuksen avulla. Ostrowski toteaa, että näyttökokeissa työntekijät pääsevät myös antamaan palautetta Eltel Networksille vapaassa keskustelussa muiden maiden työntekijöiden, näyttökokeen tarkastajien ja alan teknologiayritysten edustajien kesken. Samalla kehitetään koko alan toimintatapoja.
– Minusta on hienoa tavata voimajohtotyöntekijöitä koulutuksen aikana, koska silloin saamme palautetta toimintatavoistamme ja niiden toimivuudesta. Vaihdoimme esimerkiksi juuri uusiin kiipeilyvaljaisiin, ja saamme niistä palautetta harjoittelualueen käyttäjiltä. Kokeneetkin työntekijät oppivat toistensa kokemuksista keskustellessaan harjoitusten ja näyttökokeiden aikana, Ostrowski toteaa.