Googlen Haminan palvelinkeskuksen johtaja Lauri Ikonen laskeskelee, että Google on investoinut Haminan palvelinkeskukseen ja ympäröivään infrastruktuuriin vuosien 2009 ja 2019 välillä 1,2 miljardia euroa.
”Nämä investoinnit ovat lisänneet Suomen bruttokansantuotetta 1,4 miljardilla eurolla ja samalla aikavälillä luoneet keskimäärin 1 700 työpaikkaa vuodessa. Viihdymme Haminassa ja Suomessa erittäin hyvin”, hän sanoo.
Googlen Haminan palvelinkeskus edistää merkittävästi alueen taloudellista kasvua ja mahdollisuuksia. Digitaalisten taitojen merkitys on kasvanut valtavasti viime vuosina, ja Google on panostanut vahvasti näiden taitojen kehittämiseen Suomessa.
”Olemme kouluttaneet tähän mennessä yli 20 000 yksityishenkilöä ja yritystä viimeisen kahden vuoden aikana. Jatkossa olemme sitoutuneet tukemaan Suomessa 60 000 yksityishenkilöä ja yritystä työnhaussa, yritysten kasvattamisessa ja digitaalisten taitojen kehittämisessä vuoden 2021 loppuun mennessä”, Ikonen sanoo.
Hiilineutraali edelläkävijä
Googlen Haminan palvelinkeskus toimii myös esimerkkinä kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta ja energiatehokkuudesta kaikille maailman palvelinkeskuksille.
Sen teknologisesti kehittynyt jäähdytysjärjestelmä on lajissaan ensimmäinen koko maailmassa. Googlen Haminan palvelinkeskuksen jäähdytysjärjestelmä hyödyntää Suomenlahden merivettä ja pienentää siten energiankulutusta.
Google on yksi maailman suurimmista uusiutuvan energian hankkijoista. Suomessa Google on mahdollistanut viiden uusiutuvaa energiaa tuottavan tuulivoimalan rakentamisen julkisten ostosopimusten kautta.
”Google on ollut hiilineutraali jo vuodesta 2007 lähtien. Olemme vuodesta 2017 alkaen hyvittäneet sata prosenttia käytetystä sähköstä sijoittamalla uusiutuvaan energiaan. Tavoitteemme on olla vuoteen 2030 mennessä sähkönkäytön suhteen täysin hiilivapaa kaikkialla maailmassa, kaikkina päivinä, kellon ympäri”, Ikonen visioi.
Tavoitteemme on olla vuoteen 2030 mennessä sähkönkäytön suhteen täysin hiilivapaa kaikkialla maailmassa, kaikkina päivinä, kellon ympäri.
Googlen tavoitteena on jatkuvilla innovaatioilla kehittää entistä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä palvelinkeskuksia.
”Viiden vuoden takaiseen verrattuna Googlen palvelinkeskukset tuottavat nyt samalla energiamäärällä seitsemän kertaa enemmän laskentatehoa”, Ikonen sanoo.
Google pystyy nyt siirtämään palvelinten prosessointitehtäviä palvelinkeskuksesta toiseen sen mukaan, missä hiilivapaasti tuotettua sähköenergiaa on kulloinkin saatavilla.
”Aiemmin olemme jo pystyneet siirtämään prosessointia joustavasti ajankohdasta toiseen ja siten hyödyntämään paremmin hiilivapaita energianlähteitä, kuten aurinko- ja tuulienergiaa. Nyt pystymme siis hyödyntämään myös eri sijainteja sen perusteella, missä hiilivapaata energiaa on käytettävissä”, hän sanoo.
Loistava yhteistyökumppani
Fingrid on ollut Ikosen mukaan alusta alkaen loistava yhteistyökumppani.
”Liiketoimintamme tulevaisuutta on vaikea ennustaa tarkasti, sillä asiat muuttuvat aina markkinatilanteen ja muiden ulkoisten seikkojen johdosta. Fingrid on joustava kumppani, joka on ymmärtänyt tavoitteemme Suomessa ja tukenut meitä antamalla hyödyllistä palautetta”, Ikonen sanoo.
Kansallisena kantaverkkoyhtiönä Fingridillä on vastuu toimittaa sähköä asiakkailleen kaikissa olosuhteissa.
”Meidän näkökulmastamme Fingrid on kuitenkin ylittänyt nämä odotukset. Yhtiö on tarjonnut meille erittäin laadukasta palvelua kaikissa projekteissamme. Samaa laatua Fingrid varmasti tarjoaa kaikille asiakkailleen. Koska Fingrid on osoittanut olevansa luotettava kumppani, olemme todella tyytyväisiä nykyiseen yhteistyöhömme ja odotamme innolla tulevia yhteisiä hankkeita”, Ikonen sanoo.
Googlen imagovaikutus on huikea
Cursor Oy:n myyntipäällikkö Harri Eela oli alusta lähtien neuvotteluissa mukana, kun Googlea houkuteltiin Haminan seudulle.
”Etelä-Kymenlaakson vetovoimatekijöitä ovat sijainti, erinomainen infrastruktuuri ja hyvä energiansaanti sekä Hamina-Kotkan satama. Googlen tapauksessa tärkeitä kilpailutekijöitä olivat entisen paperitehtaan valmiit sähköt, riittävät johdot ja riittävän iso tontti. Lisäksi meriveden mahdollistama ekologinen jäähdytysjärjestelmä oli tarjolla ja merkittävä tekijä päätöksessä”, Eela arvioi.
Eelan mukaan Google on tärkeä referenssiasiakas, kun uusia kansainvälisiä toimijoita houkutellaan Suomeen.
”Googlen imagovaikutus on huikea”, Eela sanoo.
Miten kehittää Suomen vetovoimaa uusista investoinneista?
Ikosen mielestä Suomi on yritystoiminnalle hyvä paikka, jonka liiketoimintaympäristön ulkomaiset tahot näkevät positiivisemmassa valossa kuin suomalaiset yritykset itse.
”Siitä huolimatta kannattaa pyrkiä aina parempaan”, Ikonen sanoo.
Suomen sijoitus kansainvälisessä vertailussa on parantunut viime vuosien aikana. FDI Vision for Finland Working Groupin tekemän tutkimuksen mukaan Suomi sijoittui siinä 13. sijalle vuonna 2020.
Jotta yritykset voivat menestyä, saatavilla täytyy olla myös osaavaa työvoimaa.
”Suomi ei kuitenkaan ole sijoittunut kymmenen parhaan maan joukkoon muiden Pohjoismaiden kanssa. Esimerkiksi Doing Business Index (DBI) vertailee eri maita sen perusteella, kuinka sujuvaa yritystoiminta kussakin maassa on. Tässä vertailussa Suomi oli vuonna 2020 kahdeskymmenes, jääden muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden taakse”, Ikonen vertailee.
Ikosen mielestä Suomen kannattaisi kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että liiketoiminnan turvaamisen kannalta toimintaympäristö on ennustettava ja läpinäkyvä.
”Tärkeä tekijä teknologiayritysten houkuttelemisessa on sellainen sääntely, joka mahdollistaa innovatiivisuuden. Jotta yritykset voivat menestyä, saatavilla täytyy olla myös osaavaa työvoimaa”, hän sanoo.