Search
Close this search box.

Esihenkilöille oppia strategisesta johtamisesta ja yritystaloudesta

Jaa
Fingridillä panostetaan rohkeaan ja valmentavaan esihenkilötyöhön, ja myös esihenkilöitä valmennetaan säännöllisesti.

Tämän vuoden esihenkilöpäivät vietettiin Haikon kartanon kauniissa maisemassa ja teemaksi oli valikoitunut strateginen johtaminen sekä yritystalouden avaaminen laajemmin.

Itse odotan aina kovasti näitä tilaisuuksia monestakin syystä. Ehkä isoimpana syynä on esihenkilökollegoiden tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen ihan kasvotusten.

Tämä on ollut aina itselleni oikein antoisaa, koska aluetoimipaikoilla muita esihenkilöitä ei liian usein kohtaa – useimmiten vain, jos käy katsomassa peiliin. Toki näillä päivillä on ollut myös aina painavaa ja mielenkiintoista asiaa, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus.

Tänä vuonna esitehtävänämme oli tutustua strategista ajattelua käsittelevään kirjaan nimeltään Strateginen ajattelu ja johtaminen (Pauli Juuti, Mikko Luoma), ja päivien aikana perehdyttiin syvällisesti Fingridin strategiaprosessiin.

Tämä osa-alue oli ehkä itselleni se kaikkein mielenkiintoisin. Strategiasta yleensäkin saatiin hyvä kuva kouluttajan avaamana; mitä strategia on ja mitä se ei ole. Se on esimerkiksi pitkän aikavälin suunta ja menestyksen resepti. Se on myös tapa, jolla organisaatio hyödyntää käytössään olevia resursseja muuttuvassa toimintaympäristössä.

Sen avulla pyritään luomaan ainutlaatuisuutta, kilpailuetua ja ylivoimaa markkinoilla. Strategian avulla vastataan markkinoiden ja sidosryhmien odotuksiin.

Tavallaan tämä kaikki oli pääosin tuttua jo entuudestaan, mutta kouluttaja osasi esittää asiat todella konkreettisesti ja havainnollisesti. Strategian, toiminnan ja talouden yhteys on vahva, ja sen vahvistaminen on myös osa jokaisen esihenkilön tehtävää. Jokainen esihenkilö saikin tehtäväksi miettiä keinoja, joilla pystyisi tuota linkitystä vahvistamaan omassa johtamistyössään.

Strategian perusteiden pureskelun jälkeen Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen avasi meille Fingridin strategiaprosessia kokonaisuudessaan. Tämä oli erittäin mielenkiintoinen osio, joka syvensi omaa ymmärrystäni meidän strategiastamme ja siitä, miksi se on juuri sellainen kuin se on.

Fingridin strategian tarkoituksena ei ole asettaa tavoitteita, vaan ratkaista ongelmia ja haasteita.

Fingridinkin strategian pohjalla on tietenkin tilanteen analysointi – miksi, mitä ja miten. Diagnoosin jälkeen on valittu menettelytavat, joilla menestykseen pyritään. Niiden toteuttamiseksi on mietitty koordinoidut toimenpiteet, joilla resurssit saadaan kohdistettua oikein ja priorisoitua. Fingridin strategian tarkoituksena ei ole asettaa tavoitteita, vaan ratkaista ongelmia ja haasteita.

Fingrid on tehnyt tietoisia valintoja luodessaan strategiaansa. Ne eivät ole sattuman kaupan tulosta. Ne on valittu siksi, että Fingrid uskoo pystyvänsä vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden haasteisiin parhaiten toteuttamalla niitä tehtäviä.

Jukka Ruusunen totesi myös, että strategiaan ei saa kuitenkaan lukkiutua eikä tuudittautua. Maailman muutosta on seurattava koko ajan ja oltava valmiina säätämään strategiaa sen mukaan.

Fingridissä strategia ei ole vain sanoja tai hienoja kuvia. Se todellakin ohjaa meidän tekemistämme arjessa. Strategia tukee ihan päivittäistä johtamistyötä, koska meidän strategiamme auttaa meitä keskittymään olennaiseen.

On tärkeää, että jokainen fingridiläinen tuntee meidän strategiamme riittävän hyvin. Se auttaa sitomaan kaikki päivittäiset työmme isoon kuvaan, siihen, kuinka olemme omalta osaltamme luomassa uutta, puhdasta energiajärjestelmää.

Jani Haaja on Fingridin Keski-Suomen aluepäällikkö.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *