Energiayhtiöt ennakoivat ilmastotekoja

Energiayhtiöt ovat ottaneet tosissaan ilmastoneutraaliin tulevaisuuteen valmistautumisen. Vantaan Energia pyrkii eroon kivihiilen käytöstä jo syksyllä vuonna 2022, kun sen jätevoimalan laajennus otetaan käyttöön. Ennakointia on noin seitsemän vuoden verran, sillä hallituksen päätöksen mukaan kivihiilen käyttö sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena kielletään vasta vuoden 2029 toukokuussa.
Jaa

Tällä hetkellä kivihiilen osuus Vantaan Energian lämmöntuotannosta on noin 25 prosenttia. Käynnissä oleva 140 miljoonan euron jätevoimalahanke onkin tuotantojohtaja Kalle Patomeren mukaan ”ratkaiseva askel kohti hiilineutraalia kiertotalouden energiayhtiötä”.

– Laajennetun jätevoimalan polttoaineena käytetään kaupan ja teollisuuden loppujätettä, jota on tähän asti viety ulkomaille, kun Suomen jätevoimaloiden polttokapasiteetti ei ole ollut riittävä, Patomeri sanoo.

Jätekuormien poltosta ilmastoneutraalia kaukolämpöä

Kehä III:n ja Porvoonväylän risteykseen nousee Patomeren mukaan Suomen puhtain voimala.

– Kyseessä on ensimmäinen suomalainen voimala, jonka toteutuksessa sovelletaan uusimpia jätteenpolttomääräyksiä. Laitoksen polttoteknologia on erittäin tehokasta, jotta todella huonolaatuisen rejektijätteen poltto on mahdollista. Tulipesän rakenteessa on otettu huomioon korroosion vaikutukset.

Kun Vantaan Energia voi jätevoimalan laajennuksen myötä luopua kivihiilen käytöstä, putoavat sen hiilidioksidipäästöt jopa kolmannekseen nykyisestä. Yhtiö on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään vuoden 2010 tasosta jo lähes 70 prosenttia.

Vantaan Energian jätevoimalan vuotuinen 200 000 tonnin kaupan ja teollisuuden jätekuorman poltto tuottaa ilmastoneutraalia kaukolämpöä, josta neljännes ohjataan helsinkiläisen energiayhtiö Helen Oy:n verkkoon. Noin 300 gigawattitunnin kuorma vastaa noin neljää prosenttia Helenin lämmönhankinnasta.

Helen pudottaa päästöjä vaiheittain

– Helen on tehnyt Vantaan Energian kanssa lämpökauppaa pitkän aikaa. Nyt tehty sopimus on luonnollinen jatko yhteistyön vahvistamiselle, sanoo johtaja Harri Mattila Helenistä.
Helen korvaa lämmön ostolla pääasiassa kivihiilituotantoa, ja sen päästöt vähenevät noin 60 000 tonnia vuodessa. Tämä on yksi monista poluista, joilla Helen tähtää ilmastoneutraaliksi energiayhtiöksi vuoteen 2035 mennessä.

– Ensimmäisessä vaiheessa Hanasaaren kivihiileen perustuva lämmöntuotanto korvataan Vuosaareen rakennettavalla biolämpölaitoksella ja lämpöpumppuinvestoinneilla, jolloin kivihiilen käyttö putoaa puoleen nykyisestä vuonna 2024. Samalla hiilidioksidipäästömme vähenevät 40 prosenttia tämän päivän tasosta, Mattila sanoo.

Toisessa vaiheessa Helen luopuu kokonaan kivihiilen käytöstä vuonna 2029, jolloin Salmisaaren voimalaitosalueen kivihiilen käyttö päättyy. Salmisaaren tuotantoa suunnitellaan korvattavaksi useilla ei-polttavilla energiaratkaisuilla.

– Kolmannessa vaiheessa vuoteen 2035 mennessä saavutamme hiilineutraalin tavoitteen vähentämällä maakaasun käyttöä. Tällöin päästömme ovat vähentyneet 80 prosenttia nykytasosta. Jäljellä oleva 20 prosenttia päästöistä kompensoidaan erilaisilla korvaavilla vaihtoehdoilla, joihin saamme konkretiaa seuraavien vuosien aikana, Mattila näkee.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös