Katajanmarjat ovat ginin pääraaka-aine ja sydän. Marjat ja yrtit uutetaan alkoholiin, joka lopuksi aromitislataan värittömäksi, mutta tuoksuvaksi ja maistuvaksi juomaksi. Katajanmarjojen kuuluu maistua juomassa voimakkaana ensi hörpystä alkaen.
Pohjoissuomalainen Tornion Panimo valmistaa Lójhtu – The Magical Gin of Lapland -gininsä täysin kotimaisista raaka-aineista, suomalaisia katajanmarjoja myöten.
– Kun saimme idean suomalaisesta ja erityisesti lappilaisesta ginistä, meiltä kysyttiin, olemmeko hulluja. Kai me sitten vähän olemme, naurahtaa panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander.
Kotimaisten katajanmarjojen saatavuus on nimittäin heikkoa. Markkinat ovat olleet aiemmin pienet ja hinta siksi korkea. Kun Lójhtu-gini viime kesällä palkittiin useamman kerran kansainvälisesti, sen kysyntä räjähti käsiin. Katajanmarjoista tuli huutava pula. Panimon piti aloittaa mittava somekampanja, jotta tarvittavat määrät marjoja saatiin lopulta kasaan.
Kilo sieltä, toinen täältä
Kotimaiselle katajalle ja katajanmarjojen poimijoille olisi siis kysyntää. Panimon tuhansiin litroihin giniä kuluu pari sataa kiloa katajanmarjoja vuodessa. Kasvaneeseen kysyntään voitaisiin vastata paremmin, jos marjoja pystyttäisiin tilaamaan suurempia määriä kerralla yksittäisiltä toimittajilta sen sijaan, että niitä pitää haalia kilo sieltä, toinen täältä.
– Toistaiseksi olemme pystyneet pitäytymään suomalaisissa katajanmarjoissa, mutta se on työlästä ja vaikeaa. Jos kysyntä kasvaa edelleen ja marjojen saatavuus on heikkoa, voi olla että, joudumme harkitsemaan siirtymistä ulkomaisiin ostoihin, Kostiander pahoittelee.
Etelä-Euroopasta tuotu kuivattu katajanmarja olisi hänen mukaansa 10 kertaa halvempaa kuin suomalainen tuore marja. Kotimaisuus on panimolle kuitenkin sydämen asia. Suomalainen katajanmarja on makukysymys, josta ei haluttaisi tinkiä.