Katse tulevaan
Syksyllä valmistuvan sähköjärjestelmävision tulevaisuusskenaarioissa ennakoidaan erittäin merkittävää muutosta nykyiseen sähköjärjestelmään. Se kirkastaa koko energia-alan yhteistä tilannekuvaa energiamurroksessa.
Syksyllä valmistuvan sähköjärjestelmävision tulevaisuusskenaarioissa ennakoidaan erittäin merkittävää muutosta nykyiseen sähköjärjestelmään. Se kirkastaa koko energia-alan yhteistä tilannekuvaa energiamurroksessa.
Tuulivoiman kasvu vaatii miljardiluokan investoinnit sähkön siirtoon. Pistorasiasta tuleva sähkö on meille itsestäänselvyys, mutta vielä sata vuotta sitten tilanne oli toinen.
Sähköntuotanto on murroksessa. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi haetaan kestäviä tapoja tuottaa energiaa. Kantaverkkoyhtiön rooli on varmistaa, että sähkönsiirto toimii kaikissa tilanteissa.
Fingridin verkkovisiossa analysoidaan kantaverkon vahvistustarpeita vuoteen 2035 ja 2045 mennessä. Sähkönsiirtokapasiteettia on kasvatettava merkittävästi, mutta kantaverkon kannalta hiilineutraali Suomi 2035 on mahdollista saavuttaa.
Sään mukaan vaihtelevaan tuotantoon ja pelkkään sähkön energiahintaan perustuvaan markkinamalliin perustuva sähköjärjestelmä voi toimia vain, jos yhteiskunta ymmärtää ja hyväksyy sen lainalaisuudet, kirjoittaa Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä.
Teknologiateollisuus julkaisi kesäkuussa oman toimialansa tiekartan, joka tukee tavoitetta ilmastoneutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä. Avainasemassa ovat toimivat markkinat, TKI-toiminta sekä vähäpäästöinen sähkö.
Sähköstä tuotteeksi -ratkaisut eli Power-to-X -ratkaisut tukevat päästötöntä, uusiutuvaa sähköntuotantoa ja tuovat joustoa sähkön kulutukseen. Sähköllä voidaan myös tuottaa hiilineutraaleja tai jopa hiilinegatiivisia tuotteita, joita voidaan kuljettaa ja varastoida. Fingrid varautuu sähkönkulutuksen merkittävään kasvuun tulevina vuosikymmeninä.
Suomi on asettanut itselleen todella kunnianhimoisen ilmastotavoitteen: Suomi on ilmastoneutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen! Keskeinen päästövähennyskeino on teollisuuden, lämmityksen ja liikenteen päästöjen poistaminen sähköistämällä, avaa energiastrategista keskustelua Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
Fingrid varautuu kantaverkon suunnittelussa ja tulevissa investoinneissa energiamarkkinoiden suureen murrokseen. Isoin haaste on tuulivoiman kasvu.
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki
Puh. 030 395 5267
Fingrid.fi
Evästeasetukset
Tietosuojaseloste
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle varman sähkön ja muovaamme kustannustehokkaasti tulevaisuuden puhdasta, markkinaehtoista sähköjärjestelmää.