käyttövarmuus

Sähkömarkkinat

Siirtojenhallintasopimus – mistä siinä on kysymys?

Sähköverkon siirtojen hallinnan vaatimusten lisääntyessä vanhat keinot eivät riitä. Yksi uusi keino työkalupakkiin on siirtojenhallintasopimus, kertoo Fingridin erikoisasiantuntija Tuomas Mattila.

Tuulivoimala meren rannalla
Kantaverkko

Rajasiirtoyhteyksien merkitys kasvaa

Yhtenäinen ja puhtaaseen sähkön tuotantoon perustuva eurooppalainen sähkömarkkina edellyttää maiden välisiä rajasiirtoyhteyksiä, joita Suomessa ylläpitää ja kehittää Fingrid. Johtaja Jussi Jyrinsalon mukaan kilpailu ja sähkön vapaa liikkuvuus rajojen yli alentavat sähköenergian hintaa, mutta mikään maa ei jatkossa pysty yksin ja jatkuvasti tuottamaan edullista sähköä.

Kantaverkko

Kunnossa kaiken ikää

Kantaverkko on rakennettu useiden vuosikymmenten aikana. Laitekanta koostuu hyvin erilaisista ja eri-ikäisistä laitteista sekä rakenteista, joiden on pysyttävä toimintakuntoisina koko elinkaarensa ajan. Korkea siirtovarmuus varmistetaan verkon pitkäjänteisellä kunnossapidolla myös tuleville sukupolville.

Euroopan unionin lippu ja parlamenttirakennus Brysselissä
Sähkömarkkinat

Verkkosääntö sähköverkon hätätilasta ja käytönpalautuksesta

Sähköverkon hätätilaa ja käytönpalautusta koskeva verkkosääntö määrittelee yhteiset vaatimukset sähköjärjestelmän hätä-, suurhäiriö- ja palautustilojen käsittelyä varten. Verkkosääntö yhtenäistää sähköjärjestelmän käyttöä koko EU:n alueella ja myös kolmansien maiden kanssa.

Helikopteri lentaa lumisessa metsämaisemassa voimajohtolinja yllä
Kantaverkko

Helikopterilla kuuraa hankaamaan

Kuura kertyy ukkosköysiin, painaa ne kiinni vaihejohtoon ja saa aikaan johtovian, mikä katkaisee johdosta sähköt. Ehkäistäkseen ongelmat Fingrid tiputtaa kuuraa alas uudella helikopteritekniikalla. Nykyään kuuraa kertyy uusissa paikoissa ja eri vuosina hyvin erilaisia määriä.

Kuvassa ihminen kävelee kaupunkimaisessa ympäristössä rankkasateessa sateenvarjo suojanaan, tummissa vaatteissa.
Sähkömarkkinat

Ilmastonmuutos vaatii varautumista sähkökatkoihin

Suomalaiset viranomaiset ennakoivat ja varautuvat ilmastonmuutoksen aiheuttamiin sää- ja ilmastoriskeihin. Fingrid tekee läheistä yhteistyötä viranomaisten kanssa varmistaakseen sähkönjakelun myös äärimmäisten sääilmiöiden aikana.

Näkökulma

Miten sähkökatkoihin varaudutaan?

Fingrid pyrkii jatkuvasti toimillaan pienentämään laajan sähkökatkon riskiä sekä parantamaan kykyä palauttaa sähköt mahdollisimman nopeasti, kirjoittaa Fingridin käyttötoiminnajan johtaja Reima Päivinen.

Kantaverkko

Laajeneva alitaajuussuojaus on sähköjärjestelmän lopullinen lukko

Nykyisellään Fingridin vastuulla oleva alitaajuussuojauksen järjestäminen siirtyy laajempiin käsiin. Jatkossa alitaajuussuojauksesta vastaavat jakeluverkonhaltijat ja kantaverkkoon liittyvä teollisuus. Toimialalla on syytä herätä muutoksen tuuliin viimeistään nyt, sillä aikaa toteutukselle on vuoden 2022 loppuun.

Tässä kaikki artikkelit.