Kaasu ja sähkö yhteisillä markkinoilla
Suomen ja koko Euroopan energiamarkkinat ovat muutoksessa. Yksi Euroopan komission ehdotuksista on, että kaasun ja sähkön hinta kytkettäisiin irti toisistaan.
Suomen ja koko Euroopan energiamarkkinat ovat muutoksessa. Yksi Euroopan komission ehdotuksista on, että kaasun ja sähkön hinta kytkettäisiin irti toisistaan.
Energia-alaa on pidetty perinteisesti
hyvin loivaliikkeisenä alana, jossa
muutokset ovat hitaita. Maailma on
kuitenkin muuttunut kiivastahtisemmaksi
ja nopeat muutokset ovat mahdollisia.
Christian Zinglersen on Euroopan unionin energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston ACERin uusi johtaja. Tammikuussa 2020 virkaan astunutta tanskalaista motivoi mahdollisuus vaikuttaa ihmisten elämään.
Yhteiskunnassa on käynnissä valtava sähköistymisprosessi, joka muuttaa koko elämämme suuntaa. Kantaverkkoyhtiöille tämä aiheuttaa paljon haasteita, sillä alan on muututtava valtavasti, jotta täysi sähköistyminen on mahdollista.
Sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen on oltava koko ajan tasapainossa. Kun uusiutuva energia yleistyy, tarvitaan myös uudenlaisia järjestelmän tasapainottajia.
Tarkempien laite- ja kuormituskohtaisten kulutusprofiilien ja erilaisen avoimen datan avulla voidaan tulevaisuudessa paremmin optimoida, miten käytössä oleva energiajärjestelmä mitoitetaan kansantaloudellisesti järkevimmin. Lähtökohdat avoimen datan hyödyntämiseen energiamarkkinoilla ovat houkuttelevat, kun lähes kaikilla asiakkailla on käytössään reaaliaikaisesti luettavat sähkömittarit.
Fingrid avaa ensimmäisenä eurooppalaisena kantaverkkoyhtiönä reaaliaikaisia tietovarastojaan yhteistyökumppaneilleen. Fingridin keräämää avointa dataa hyödyntämällä voidaan tarjota yrityksille, kuluttajille ja sähkömarkkinoiden toimijoille uusia palveluita ja samalla taloudellista etua, kun yhä tarkemmin päästään seuraamaan muun muassa energian kulutusta.
Koko energiajärjestelmämme muuttuu perusteellisesti. Fingrid huomioi strategiassaan, että suunta on kohti puhtaita energiateknologioita sekä hiilineutraalia yhteiskuntaa.
Yli sata vuotta vanha suomalainen insinöörikoulutus on upea menestystarina. Koulutuksen lopputuotteet, osaavat, kekseliäät ja ahkerat suomalaiset insinöörit, ovat vaikuttaneet merkittävästi Suomen kehittymiseen elämänlaadullisesti ja taloudellisesti maailman kärkikastiin. Insinööreillä on ollut keskeinen rooli Suomen kansainvälisen brändin rakentamisessa.
JULKAISTU 18.11.2016
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki
Puh. 030 395 5267
Fingrid.fi
Evästeasetukset
Tietosuojaseloste
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle varman sähkön ja muovaamme kustannustehokkaasti tulevaisuuden puhdasta, markkinaehtoista sähköjärjestelmää.