Search
Close this search box.

Aurora pyramidit – maailman pohjoisin virtuaalivoimala

Jaa
Matkailualan yritys Hullu Poro ottaa Kittilässä käyttöön virtuaalivoimalapalvelun, joka mahdollistaa liittymisen sähkön tuotantoa ja kulutusta tasapainottaville reservimarkkinoille. Aurora pyramidien sviitit on vastikään liitetty palveluun. Kestävän kehityksen tukemisen ohella ratkaisu tuo yritykselle myös taloudellista hyötyä.

Hullu Poro -yhtiön uudet majoitustilat, Aurora pyramidit tarjoaa Levitunturin juurella Kittilässä tasokkaita sviittejä, joiden pyramidimuotoisten lasikattojen läpi matkailija voi ihailla revontulia ja ympärillä avautuvaa tunturimaisemaa.

Alkuvuoden aikana kaikki 11 pyramidia on liitetty osaksi Siemens Oy:n tytäryhtiön Vibecon virtuaalivoimalaitospalvelua, jonka kautta hotelli voi lisätä tai vähentää sähkönkulutusta sähköverkon tasapainottamiseksi. Näin Aurora pyramideista tulee Fingridin reservikohde, josta Fingrid maksaa yritykselle korvausta.

Siemens toimittaa ja asentaa alueelle mikroverkon, joka sisältää muun muassa talotekniikan, automatiikan ja sähköistyksen. Kevään ja kesän aikana kokonaisuus täydentyy 132 kilowattipeakin (kWp) aurinkoenergiajärjestelmällä ja 1,3 megawatin akustolla, jotka mahdollistavat sähkön tuotannon ja varastoinnin paikallisesti.

Kestävän matkailun edelläkävijä

Aurora pyramideihin toimitettu ratkaisu on tiettävästi maailman pohjoisin virtuaalivoimala ja mikroverkko. Hullu Poro Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Päivikki Palosaari on innoissaan ympäristönäkökulmasta.

– On hienoa, että pääsemme edelläkävijänä mukaan tällaisiin kestävää kehitystä edistäviin asioihin, joihin kaikkien on kannettava kortensa kekoon. Energiatehokas ratkaisu tuo yritykselle myös taloudellista säästöä pitkällä aikavälillä, Palosaari perustelee.

Hullu Poro näyttää monessa muussakin asiassa suuntaa kestävän matkailun kehittämiseksi Lapissa. Se otti esimerkiksi ensimmäisenä käyttöön laatu- ja ympäristösertifikaatin.

– Olemme vähentäneet järjestelmällisesti päästöjä esimerkiksi lisäämällä sähköautojen käyttöä. Yhä useampi asiakas kysyy, miten ympäristöasiat ovat hoidossa. Muun muassa Keski-Euroopasta tulevat matkailijat ovat tästä kiinnostuneita.

Virtuaalivoimala toimitetaan palveluna

Virtuaalivoimalaitospalvelu toimitetaan palveluna, jossa Siemens vastaa tarvittavista investoinneista ja perii palvelusta kuukausittain palvelumaksun. Siemensin ja Hullun Poron sopimus kattaa seuraavat kymmenen vuotta.

– Palvelukonseptin ansiosta asiakkaan ei tarvitse laittaa yhtään omaa pääomaa investointeihin, vaan rahat voi käyttää ydinliiketoiminnan kehittämiseen, Siemensin myynti- ja operatiivinen johtaja Anssi Laaksonen sanoo.

Älykkään mikroverkon etuihin hän laskee myös sen, että oman sähköntuotannon ja varastoinnin ansiosta se pystyy toimimaan tarvittaessa myös itsenäisenä saarekkeena.

– Näin varmistetaan, että pyramideissa riittää sähköä myös esimerkiksi poikkeustilanteissa, joissa sähköä ei saada jakeluverkosta.

Yksi Suomen isoimmista aurinkopaneelikentistä

Mikroverkon yhteyteen kevään mittaan rakennettava aurinkopaneelikenttä on yksi Suomen suurimmista kentistä. Aurinkoenergian vuotuiseksi tuotoksi on laskettu 114 megawattituntia. Pohjois-Suomessa auringon energiaa on siis saatavissa siinä missä etelässäkin.

– Tosiasiassa aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa kokonaisvaltaisesti pohjoisessa lähes saman määrän energiaa kuin Etelä-Suomessa. Talvella tuotantoa ei ole, mutta kesällä sitä onkin yötä päivää, Laaksonen toteaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *