1. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka korkealla työskennellessä pitää ottaa huomioon?
Useimmiten työtapaturmien syynä on niin sanotusti asennevika. Henkilö saattaa ajatella, että koska ei nyt niin korkealla työskentele, hän voi tämän pienen homman tehdä ilman kiinnitystä.
Vaikka kaikki muu, kuten koulutus, henkinen ja fyysinen kunto ja turvavarustus olisi kunnossa, mutta oikea asenne puuttuu, ollaan vaaran tiellä.
Oikea asenne tarkoittaa tinkimätöntä ohjeiden noudattamista joka tilanteessa.
2. Mitkä asiat ovat työntekijän ja mitkä työnantajan vastuulla?
Työntekijän on käytettävä työnantajan antamia henkilösuojaimia ja noudatettava annettuja ohjeita.
Jos huomaa jonkin työturvallisuuteen liittyvän epäkohdan, tekijällä on velvollisuus puuttua asiaan ja mahdollisuuksien mukaan korjata asia tai ilmoittaa siitä esihenkilölle. Työnteko on keskeytettävä siihen saakka, kunnes epäkohta on korjattu ja turvallinen työskentely on jälleen mahdollista.
Vastaavasti työnantaja antaa ohjeet, tarjoaa välineet turvalliseen työskentelyyn ja kouluttaa niiden käyttöön. Lisäksi työnantajan tulee antaa riittävä koulutus esimerkiksi valjaiden varaan pudonneen henkilön evakuoimiseen.
3. Mitä riskienarviointi pitää sisällään?
Työnantajan täytyy tehdä työkohteesta huolellinen riskienarviointi.
Siinä huomioidaan esimerkiksi voimajohdolla vaikuttavat mekaaniset voimat, sähkön aiheuttamat vaarat, rakenteet ja niiden kunto sekä muut työn turvalliseen suorittamiseen vaikuttavat seikat. Näiden perusteella valitaan työmenetelmät.
Työryhmä voi joutua myös tilanteeseen, jossa riskienarviointia ja suunniteltua työmenetelmää täytyy päivittää. Näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi lähellä olevat jännitteiset osat, ulkoiset energialähteet, ulkopuoliset henkilöt, liikenne, toiset työryhmät ja vallitsevat sääolosuhteet.