Aivan tavallinen työviikko

Asta Sihvonen-­Punkka siirtyi vuoden alussa Fingridin toimitus­johtajaksi varatoimitusjohtajan ja sähkömarkkinajohtajan tehtävistä. Uuteen työhön kuuluu tuttujen asiakokonaisuuksien lisäksi uuden omaksumista ja hiukan myös luopumisen tuskaa.
Jaa

Maanantai: tapaamiset rytmittävät päivää

Asta Sihvonen-Punkka saapuu Fingridin pääkonttorille hyvissä ajoin ennen kahdeksaa. Aamulla on hyvä olla aikaa tarkistaa rauhassa sähköpostit ja orientoitua päivään. Edessä on monta palaveria, kuten tavallista.

”Meillä on matriisiorganisaatio, jossa kaikille keskeisille prosesseille — meidän kielellämme näkökulmille — on oma ohjausryhmänsä. Toimitusjohtajana olen mukana niissä kaikissa. Lisäksi on paljon tapaamisia sidosryhmien kanssa.”

”Koska päivät tahtovat täyttyä tapaamisista, haasteena on löytää aikaa asioihin perehtymiselle ja valmistelulle. Käytännössä ne jäävät iltaan. Pieniä taukoja on välissä, ja kun neljän–viiden maissa lähden kotiin, tulee päivälle selkeä katko.”

Tiistai: vahdinvaihto

Sähkömarkkinajohtajana Sihvonen-Punkka oli mukana isoissa pohjoismaisissa hankkeissa – tulossa on uusi siirtokapasiteetin laskentamenetelmä, automatisoitu säätösähkömarkkina ja vielä iso rutistus, jotta Pohjoismaat pääsisivät 15 minuutin sähkömarkkinoihin yhdessä muun Euroopan kanssa. Käynnissä on myös isoja reservimarkkinahankkeita.

”Tarkoituksemme on lisätä tarjontaa ja laajentaa markkinoita maantieteellisesti, sillä olisi reservien myyjänkin etu, että ostajia olisi enemmän kuin yksi.”

”On tässä lievää luopumisen tuskaa, sillä haluaisin auttaa kaikin tavoin, että nämä kriittiset hankkeet saadaan maaliin. Toimitusjohtajana en voi olla ohjausryhmissä mukana, sillä jos niissä tulisi eriäviä näkemyksiä, asia siirtyisi sääntöjen mukaan toimitusjohtajatasolle ratkottavaksi, enkä voisi olla valmiiksi osallisena. Nämä hankkeet ovat kyllä hyvässä hoidossa, sillä niihin osallistuvat asiantuntijamme sekä uusi sähkömarkkinajohtajamme Antti Keskinen. Ei sota yhtä naista kaipaa.”

”Muuten pidän uudesta tehtävästäni valtavasti; on hienoa päästä näkemään koko yhtiön toiminta tästä asemasta. Viime vuonna valmistunut todella hyvä strategia antaa selkeät suuntaviivat. Totta kai meidän täytyy pitää valot päällä, mutta sen lisäksi meidän pitää saada myös asiakkaat mukaan sähköjärjestelmän murrokseen.”

Sihvonen-Punkka toteaa, että siirtoverkon kehittämisen lisäksi Fingridin pitää pystyä hyödyntämään nykyistä verkkoa mahdollisimman tehokkaasti.

”Lisäksi meidän on jatkettava työtä reservimarkkinoiden tarjonnan lisäämiseksi. Sähköjärjestelmä tarvitsee paljon lisää joustokykyä. On myös huolehdittava siitä, että oma osaamisemme ja johtaminen pysyvät muutoksessa mukana. Omina vahvuuksinani pidän toimialan, sidosryhmien ja oman talon tuntemista.”

Keskiviikko: inspiroivia keskusteluita

Kantaverkon rakentamiseen ja siirtokapasiteetin varmistamiseen liittyvät asiat ovat Sihvonen-Punkalle olleet tähän mennessä vieraimpia, mutta niihinkin hän pääsee kiinni ohjausryhmän kautta.

”Tämä kokonaisuus toimii meillä hyvin, eikä minun tarvitse siihen yksityiskohtaisesti puuttua. Haluan oppia ymmärtämään tätä puolta lisää, ja ihmiset aina jakavatkin tietoa mielellään. Fingridissä on avoin ja rento ilmapiiri, ja usein inspiroidun keskusteluista, joissa ongelmiin löydetään käytännönläheisiä ratkaisuja.”

Torstai: haastatteluja medialle

Kalenterista on raivattu tilaa jälleen yhdelle haastattelulle. Tammikuun aikana Sihvonen-Punkka on ehtinyt antaa tusinan verran haastatteluja eri medioille Tekniikka & Taloudesta Me Naisiin.

Ensimmäisellä työviikollaan hän joutui kerralla syvään päätyyn, kun pitkään jatkuneessa kireässä pakkassäässä sähkön kulutus nousi huippuunsa ja Fingrid nosti valmiuttaan.

”Julkaisimme tiedotteita, joissa pyysimme alentamaan sähkönkulutusta, ja media ansiokkaasti vei viestiä eteenpäin. Totta kai silloin jouduin myös kommentoimaan moneen suuntaan ja oli onni, että sekä ihmiset että asiat olivat tuttuja. Minut pidettiin tilanteen tasalla, mikä oli ensiarvoisen tärkeää.”

Perjantai: johtoryhmän kokous ja Euroopan asiat

Vuoden ensimmäisessä johtoryhmän kokouksessa Sihvonen-Punkka on ensimmäistä kertaa puheenjohtajana. Kokouksessa keskustellaan johtoryhmän toimintatavoista, Yksi Fingrid -strategian toimeenpanosta, tietoturvasta ja tekoälyn käyttöönotosta.

Iltapäivän kokouksessa keskustellaan Fingridin prioriteeteista eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden järjestö ENTSO-E:ssä, jonka varapuheenjohtaja Sihvonen-Punkka on kaksivuotisen kauden.

”Isoja teemoja tuleville vuosille on merituulivoima ja sen vaatiman infran kustannustenjako, joustot ja sähkön riittävyys sekä suojausmarkkinoiden kehitystarpeet. Haluamme vaikuttaa ja olla mukana näissä asioissa.”

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös