ACERin Christian Zinglersen: Eurooppalainen energiajärjestelmä on loistava alusta rakentaa muutosta

Christian Zinglersen on Euroopan unionin energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston ACERin uusi johtaja. Tammikuussa 2020 virkaan astunutta tanskalaista motivoi mahdollisuus vaikuttaa ihmisten elämään.
Jaa

ACERin tavoitteena on uudistaa eurooppalainen energia­järjestelmä ja tehdä integraation hyödyt näkyviksi. Samalla organisaatio haluaa varmistaa vähähiilisen energian saatavuuden ­pienimmillä mahdollisilla kustannuksilla. Christian Zinglersen ­uskoo, että eurooppalaisen energia­järjestelmän murros edellyttää teollista muutosta sellaisessa mittakaavassa ja nopeudessa, jota ei ole nähty mantereella vuosikymmeniin.

”Se on todella tehtävä, johon tarvitaan jokainen liikenevä käsipari – ja jonka tekninen ja poliittinen monimutkaisuus on huomattava.”

Verkoston voimaa

Eurooppalaisella energiajärjestelmällä on monia vahvuuksia, jotka auttavat sitä luomaan ­nahkansa. Ensinnäkin sen sähkö- ja kaasujärjestelmä on jo merkittävästi verkottunut ja huolella integroitu, ja esimerkiksi erilaiset valvonta- ja hallintomekanismit ovat ajan tasalla ja toimivia.

”Meillä on paljon sellaista, jonka varaan voi rakentaa.”

Meillä on paljon sellaista, jonka varaan voi rakentaa.

ACERin täytettyä 10 vuotta maaliskuussa 2021 nyt on hyvä tilaisuus arvioida organisaation virstanpylväitä. ACER esimerkiksi toimitti alle kahdessa vuodessa kaikki ”tilatut” puiteohjeet valituilla kahdeksalla painopistealueella, jotka Euroopan komissio määritti vuonna 2011.

”Siitä lähtien virasto on seurannut ja tarjonnut ratkaisuja toimintamme ­tuloksena syntyneiden verkkosääntöjen (Network Codes) täytäntöönpanoon. Tätä on Euroopan energia­markkinoiden integraatio käytännössä”, ­Zinglersen sanoo.

Markkinoiden vahtikoira

Zinglersen on myös ylpeä ACERin markkinavalvontajärjestelmästä REMIT:n (EU:n asetus energiamarkkinoiden eheydestä ja läpinäkyvyydestä) puitteissa, jota hän kutsuu vertaansa vailla olevaksi ponnistukseksi kerätä ja analysoida tietoja markkinoiden väärinkäytön estämiseksi ja havaitsemiseksi maailmanlaajuisesti.

”Se on ollut valtava, monta vuotta ­vienyt urakka. Nyt olemme saamassa isompaa ­vaihdetta silmään.”

Puhuessaan Euroopan laajuisesta energia­infrastruktuurista Zinglersen toteaa, että ­ACERista on kehittynyt vahva toimija, jonka ­roolia vahvistaa entisestään Euroopan parla­mentin ja neuvoston välille viimeisteltävä uusi TEN-E-kehys. Äskettäin ACER myös toimitti komissiolle omat nuottinsa liittyen rajat ylittävien sähkövirtojen kyberturvallisuusnäkökohtiin.

”Tämä on meille täysin uusi alue, joka on selvästi tärkeä Euroopan sähköalan tulevaisuuden kannalta.”

Onko nykyinen kansallinen ilmasto- ja energiakeskustelu täysin sopusoinnussa järjestelmien integrointitarpeiden kanssa?, kysyy Christian Zinglersen.

Mitä maksaa?

Zinglersen näkee, että ACERista on vauhdilla tulossa hiilestä irtautumista edistävä virasto siinä mielessä, että suuri osa sen toiminnasta ­Euroopan energiamarkkinoiden integraatiossa on avainasemassa energiajärjestelmän kestä­vässä muutoksessa – kestävässä myös taloudelliselta kannalta.

”Tämä halvemman hinnan tai kohtuuhintaisuuden näkökulma on mielestäni myös edellytys sille, että hiilestä irtautumisessa lopulta onnistutaan.”

Zinglersenin mukaan EU:n on mentävä pidemmälle energiamarkkinoidensa yhdentymisessä saavuttaakseen poliittisella tasolla asetetut kunnianhimoiset dekarbonisaatiotavoitteet kustannustehokkaasti.

Halvemman hinnan tai kohtuuhintaisuuden näkökulma on myös edellytys sille, että hiilestä irtautumisessa lopulta onnistutaan.

Pidä projektit pyörimässä

Haasteitakin riittää. Zinglersen huomauttaa, että tällä hetkellä energiainfrastruktuurin rakentaminen Euroopassa tökkii turhan paljon – mitä tapahtuu ilmastotavoitteiden vaatimalle aggressiiviselle infralaajennukselle, jos hankkeissa on käsijarru päällä jo nyt?

Toinen haaste on poliittisempi:

”Onko nykyinen kansallinen ilmasto- ja energiakeskustelu täysin sopusoinnussa ­järjestelmien integrointitarpeiden kanssa?” hän kysyy.

Pandemian alta uuteen nousuun

Ennen ACERiin tuloaan Zinglersen oli kansainvälisen energiajärjestön (IEA) puhtaan energian ministerisihteeristön ensimmäinen johtaja. Tanskalainen aloitti ACERissa 1. tammikuuta 2020 – ja edessä oli yhdeksän viikkoa duunia ennen pandemian puhkeamista.

Zinglersen myöntää, että viimeiset ­puolitoista vuotta on pistänyt miehen koville.

”Olen ikävöinyt inhimillistä kanssakäymistä ja kaikkea sitä energiaa, minkä vuorovaikutus tuo tullessaan.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös