Energia-alalle oma pelaajayhteisö?

Yksi suomalaisen pelialan menestystekijöistä on pelifirmojen huomattava keskinäinen avoimuus ja yhteistyö pelaajien kanssa. Pelifirmojen työntekijät vinkkaavat toisilleen toimivia markkinointitaktiikoita, auttavat löytämään hyviä kumppaneita peleissä käytettävää analytiikkaa varten sekä antavat keskeneräisiä pelejä toistensa ja innokkaiden pelaajien kommentoitavaksi.
Jaa

Avoin sparraaminen ja muiden virheistä oppiminen tuovat suomalaisfirmoille kilpailuetua globaalilla ja nopeasti kehittyvällä alalla. Se vaatii kuitenkin keskinäistä luottamusta.

Yhteistyön hyödyt ovat kiistattomat. Verkostojen kautta tiedonsaanti nopeutuu, kun omien antennien lisäksi käytössä on laajempi tiedustelujoukko. Useat keskustelukumppanit pienentävät todennäköisyyttä jäädä oman kuplan muodostamaan kaikukammioon, jossa on vaarana tehdä kapeakatseisia ratkaisuja. Mitä enemmän näkökulmia saadaan päätöksentekoon, sitä parempi on lopputulos kokonaisuuden kannalta, vaikka itse joutuisikin tekemään kompromisseja.

Työnjako eri osapuolten välillä mahdollistaa ihmisten ja yritysten erikoistumisen siihen, missä itsellään on paras osaaminen ja palavin intohimo. Kaikkea ei kannata eikä voi tehdä itse, sillä osaamisen rakentaminen vie aikaa ja resursseja. Suuruuden ekonomia ja erikoistuminen toimivat yritysten lisäksi yksilötasolla. Toisaalta erilaisilta ihmisiltä ja organisaatioilta voi oppia uusia toimintamalleja, joista voi valita omaan käyttöönsä parhaat sellaisenaan tai soveltaen.

Kumppanuuksiin ja yhteistyöhön liittyy tietenkin haasteita ja se altistaa jännitteille, jopa konflikteille. Konflikteissa on kyse erilaisten näkemysten törmäämisestä, ja siksi kaikille osapuolille sopivan ratkaisun löytäminen voi viedä aikaa. Haasteiden ratkaisemiseksi tarvittava pääoma on halu viedä asioita yhdessä eteenpäin. On oltava valmis muokkaamaan omia toimintatapoja ja avaamaan käsitteitä keskinäisen ymmärryksen varmistamiseksi. Omat ennakkoluulot voivat olla suurin haaste luottamuksen rakentamisessa.

Energia-alalla on mietittävä yhteistyötä ja kumppanuuksia uudella tavalla nyt, kun ala on ennennäkemättömän murroksen edessä. Ilmastonmuutoksen torjuminen monella eri sektorilla, teknologian vauhdikas kehittyminen sekä eri markkinoiden ja markkina-alueiden syvenevä yhdentyminen laajentavat pelikenttää ja muuttavat pelisääntöjä. Jos tarvittavaa tietotaitoa ei ole eikä tuoreita toimintatapoja haluta etsiä, väistämättömät muutokset koetaan uhkana. Tosiasiassa nyt aukeaa upea mahdollisuus löytää ratkaisuja koko maailmaa haastaviin kysymyksiin.

Ovatko suomalaiset energiamurroksen voittajia? Riippuu asenteistamme muita kohtaan, sillä maailmanvalloitus on joukkuelaji. Tutun lähipiirin lisäksi on katsottava ulkopuolelle, sillä ympärillämme on valtavasti ihmisiä, joilla on ideoita ja osaamista muuttaa yhteiskuntaa. Vaikka yhteyden rakentaminen vaatii ponnisteluja, vaihtoehdot globalisoituvassa kisassa ovat vähäiset.

Millaisen pelaajayhteisön haluamme siis luoda energia-alalle?

 

Heidi Uimonen on fingridiläinen sähkömarkkina-asiantuntija, joka haluaa kuulla asioiden toisen ja kolmannenkin puolen. Heidi myös luotsaa Fingrid Young Professionalsia, josta kerromme artikkelissa Yli yritysrajojen.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös