Kantaverkkoa suunnitellaan aina kokonaisuutena ja tulevaisuutta ajatellen. Fingridin verkkovisio ulottuu tällä hetkellä vuoteen 2040 asti. Verkkovisio on näkemys verkon kehittämistarpeista pitkällä aikavälillä, ja se pitää sisällään nykyisten hankkeiden jälkeiset suunnitelmat.
Visio pohjautuu näkemyksiin tulevista haasteista ja tarpeista sähkönsiirrossa. Tällä hetkellä verkkovisiota hallitsee siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energiamuotoihin, joiden kilpailukyky paranee kaiken aikaa. Järjestelmän on vastattava tulevaisuudessakin siirtotarpeisiin sekä muutoksiin tuotannossa ja kulutuksessa.
Tänä vuonna yleissuunnitteluvaiheessa on 600 kilometriä uusia voimajohtoja, kun koko kantaverkko on 14 000 kilometriä pitkä. Tämä on Fingridin toiminta-ajan ennätysmäärä, ja nämä hankkeet etenevät rakennusvaiheeseen seuraavina vuosina.
Tänä vuonna on jo otettu käyttöön Lieto–Forssa-, Elovaara– Pinsiö-, Onnela–Vuoksi- ja Vanaja–Tikinmaa-yhteydet. Koria–Yllikkälä-voimajohdot otetaan käyttöön marraskuussa.
Fingridin strategisesti tärkein siirtoyhteyshanke on uusi yhteys Muhokselta Ruotsin rajalle ja edelleen Ruotsin puolella Messauren sähköasemalle. Tarve rakentaa tämä kolmas vaihtosähköyhteys (RAC3) Ruotsin ja Suomen välille kertoo energiamurroksesta. Suomella on kasvava tarve kytkeytyä naapurimaihin ja vahvistaa pohjoisesta etelään kulkevaa siirtoyhteyttä. Vahvistus osaltaan mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden käytön vähenemisen sähköntuotannossa ja tuulivoiman kasvavan osuuden. Hankkeen ensivaiheessa tehdään reittisuunnittelua ja ympäristövaikutusten arviointia.
Yleissuunnitteluvaiheessa oleva Metsälinja tulee olemaan järeämpi ja nykyaikaisempi kuin aiemmin Keski-Suomesta Ouluun kulkenut linja. Se on noin 310 kilometriä pitkä 400 kilovoltin linja. Metsälinjan avulla RAC3:n kautta Ruotsista tuleva sähkö saadaan myös etelän keskuksiin.
Asiantuntijoina: Fingridin rakentamispäällikkö Keijo Välimaa, maankäyttöpäällikkö Ilkka Alm ja suunnittelupäällikkö Maarit Uusitalo.
Pääsiirtolinjojen nimet poimittiin luonnosta
Fingrid nimesi pohjoisen ja etelän väliset 400 kilovoltin voimajohtoyhteydet Suomi 100 vuotta -juhlavuoden hengessä.
Rannikkolinja: Turusta Keminmaalle
Jokilinja: Helsingistä Kangasalan ja Alajärven kautta Ouluun
Järvilinja: Lappeenrannasta Ouluun
Metsälinja: tuleva yhteys Petäjävedeltä Ouluun