Turvallisuuskampanjoita on pidetty palvelutoimittajillemme kahden vuoden välein. Viime syksyn kampanjassa yhdistettiin aikaisempien kampanjoiden hyväksi todettuja toimintatapoja teemalla Suunnittele – arvioi – mieti, ennen kuin toimit”, kertoo erikoisasiantuntija Markku Pöysti Fingridistä.
Kampanja ajoittui kolmelle kuukaudelle. Syyskuussa kannustettiin pitämään turvavartteja, lokakuussa aiheena oli vaaratekijöiden tunnistaminen ja riskienhallinta ja marraskuussa keskityttiin sähköturvallisuuden varmistamiseen Mieti ennen kuin toimit -mallia hyödyntäen.
Kampanjan tavoitteena oli aktivoida työmaita tekemään turvallisuushavaintoja ja työn riskinarviointeja, pitämään turvavartteja ja raportoimaan niistä Quenticissä.
”On tutkittua näyttöä siitä, että näiden ennakoivien toimenpiteiden määrän kasvaessa työtapaturmataajuus laskee”, Pöysti kertoo.
Työmaita innostettiin osallistumaan kampanjaan kilpailulla ja arvonnoilla.
”Oli iloinen yllätys huomata, miten aktiivisesti työmaat osallistuivat ja miten teemat oli otettu osaksi työmaan toimintaa. Lomakkeita raportoitiin hurja määrä. Niitä analysoimalla pyrimme löytämään kohtia, joissa turvallisuutta työmailla voidaan parantaa entisestään.”
Turvallisuus kohenee keskustelemalla
Työturvallisuus on kehittynyt oikeaan suuntaan, vaikka nollan työtapaturman tavoitteeseen ei viime vuonna päästykään.
”Sitä tavoitellaan keskustelevalla kulttuurilla, jota Kolmiloikka-kampanjassa esillä olleet asiat tukevat. Tarkoitus on saada yhä useampi työntekijä tekemään havaintoja, osallistumaan turvavartteihin ja työn riskien arviointiin sekä keskustelemaan työturvallisuudesta”, Pöysti sanoo.
Hän muistuttaa, että työturvallisuuskulttuurin parantaminen on pitkäjänteistä työtä.
”Turvallisuutta täytyy pitää jatkuvasti esillä, muuten se helposti unohtuu. Syksyn kampanjalla rakennettiin hyvää perustaa tälle vuodelle olla askel lähempänä nollaa tapaturmaa.”