”Uuden muuntoaseman paikan valinnan perusedellytys on, että muuntaja saadaan sinne kuljetettua”, kiteyttää Fingridin vanhempi asiantuntija Mikael Wiren.
Muuntajat tuodaan laivalla Suomeen. Satamasta ne siirretään junakuljetuksella mahdollisimman lähelle määränpäätä. Junaradalta muuntaja lastataan loppumatkaksi kaikkein vaativimmalle osuudelle, eli autokuljetukseen maantielle.
Muuntajat ostetaan perille kuljetettuina, mutta Fingrid varmistaa, että maateitse reitti sähköasemalle on olemassa.
”Reitin löytyminen voi onnistua 15 minuutissa tai se voi viedä 5 vuotta. Paljon riippuu siitä, vaatiiko infra toimenpiteitä, kuten esimerkiksi uuden sillan rakentamista”, Wiren kertoo.
Reitiltä vaaditaan paljon, sillä kuljetuskunnossa muuntaja painaa 300 tonnia, on 6,5 metriä korkea ja 3,5 metriä leveä.
Haasteita reitin valintaan tuovat usein sillat, jos muuntaja ei mahdu sillan alitse tai silta ei kestä muuntajan painoa. Teiden leveydet ja korkeuserot on myös otettava huomioon, sillä reitillä ei saa olla liian jyrkkiä ylä- tai alamäkiä; muuntaja täytyy saada mäkien päälle ja jarrujen kestää alamäet. Tien rakenne voi myös olla riittämätön kestämään painavaa kuljetusta.
Sillat pullonkauloina
Kun reitti on suunniteltu, Fingrid hankkii sille ennakkokuljetusluvan ELY-keskukselta. Kuljetusliike puolestaan hankkii varsinaisen kuljetusluvan lähempänä h-hetkeä.
Ennakkokuljetuslupaa varten Väylävirasto antaa lausunnon siltojen kestävyydestä, ELY-keskus valtion teiden kantavuudesta ja kaupungit omasta infrastaan.
Jos lupahakemukseen tulee kielteinen päätös, on löydettävä toinen reitti. Jos päätös on ehdollinen, on alettava ratkaista ehtoja.
”Teiden korjaamisista, rumpujen ja asvaltin uusimisista, tukirakenteista tai muista seikoista on mahdollista neuvotella eri tahojen kanssa. Siltojen osalta neuvotteluvaraa ei ole, sillä laskelmiin perustuen silta joko kestää tai ei kestä”, Wiren kertoo.
Pitkä elinkaari myös reitillä
Sähköaseman käyttöikä on 80 vuotta, ja myös muuntajan kuljetusreitin elinkaaren on oltava yhtä pitkä. Rikkoutuneen muuntajan tilalle voidaan tarvita uusi tai sähköntarpeet saattavat kasvaa niin, että sähköasemalle tarvitaan lisää muuntajia.
”On paljon tapauksia, joissa alkuperäiset reitit poistuvat käytöstä. Kuljetusta varten tehdyssä tarkastuksessa saatetaan havaita tien tai sillan kunnon huonontuneen, eikä se enää kestä muuntajan painoa. Tulevaisuudessa tällaisiin tilanteisiin on varauduttava entistä useammin liikenneinfran vanhetessa.”
Elinkaaren osalta on oltava valppaana. Jos infran rakentamisen yhteydessä tulee mahdollisuus reitin parantamiseen, on Fingridin reitinsuunnittelijoiden hyvä olla siinä mukana.
Katso video muuntajan matkasta Vuosaaren satamasta Espoon Hepokorpeen:
Jos video ei näy, sen voi katsoa täältä.