Energiamurroksen myötä sähköntuotantoon ja kulutukseen tarvitaan entistä enemmän joustoa. Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa myös esimerkiksi silloin, kun tuuli ei pyöritä tuulivoimaloiden lapoja. Reservejä tarvitaan lisäksi muun muassa vikatilanteissa tai kun sähköä on verkossa liikaa.
Yritys, jolla on säätöön kykenevä tuotantolaitos, kulutuskohde tai sähkövarasto ja joka on kiinnostunut myymään säätökykyään, voi ottaa yhteyttä Fingridin asiantuntijoihin.
Reservimarkkinoille voi liittyä myös avaimet käteen -palveluja tarjoavien yritysten avulla. Näillä on myös optimointijärjestelmiä, joilla myynnin tuotot pyritään maksimoimaan. Fingridillä on reservituotteita erilaisiin sähköjärjestelmän tarpeisiin, joilla kaikilla on omat markkinasääntönsä ja tekniset vaatimuksensa.
Kun joustavat megawatit ohjataan oikeaan aikaan juuri oikeaan tuotteeseen, tarjoajan tuotot kasvavat.
Joustokykyä teollisuudessa ja kiinteistöissä
Siemensin omistama Vibeco Oy tarjoaa apuaan energiajoustavuuden hallintaan muun muassa teollisuuskohteille ja isoille kiinteistölle.
Toimitusjohtaja Veikka Pirhonen kertoo, että yritys hoitaa koko prosessin, jos esimerkiksi teollisuuskohteen sähkökattila halutaan liittää joustavaksi kuormaksi sähkömarkkinoille.
”Suunnittelemme liittymisen niin, että se täyttää tehtaan omat vaatimukset, Fingridin ehdot ja tiukat tietoturvallisuuskriteerit. Tarjontaamme kuuluu myös tekoälypohjainen optimointijärjestelmä.”
Kiinteistöissä prosessi on samanlainen.
”Kiinteistöillä on valtavasti joustokyvykkyyttä. Esimerkiksi jäähdytystä ja ilmavaihtoa pystytään säätämään olosuhteiden vaarantumatta.”
Kaikki tuotto sähköistysinvestoinneista
Intergrid on erikoistunut liittämään teollisuuden lämpö- ja höyryprosesseja osaksi joustavia sähkömarkkinoita. Sen asiakaskuntaan kuuluu muun muassa kaukolämpöyhtiöitä, prosessiteollisuuden toimijoita ja kasvihuoneita.
”Mallinnamme tekoälyn avulla, paljonko joustonvaraa yrityksellä on ja teemme kaikki vaadittavat käytännön toimet, jotta megawatit ohjataan vaihtuvien tilanteiden mukaan juuri niihin tuotteisiin, mistä niistä saa parhaimman mahdollisen tuoton”, toimitusjohtaja Olli Kangas kuvailee.
Intergid auttaa myös yrityksiä, jotka vasta miettivät esimerkiksi öljykattilan korvaamista sähkökattilalla.
”Monista investoinneista saadaan kannattavia, kun yritys osallistuu myös reservimarkkinoille.”
Sähkövarastojen merkitys kasvaa
Capalo AI tarjoaa tekoälypohjaista monimarkkinaoptimointia, jolla sähkövarastot kyetään liittämään jousto- ja tukkumarkkinoihin ja voidaan maksimoida tuotot.
Yrityksen asiakkaina on muun muassa energiayhtiöitä ja energiainfrastruktuurin pääomasijoittaja.
”Optimoimme kaiken kokoisia sähköakkuja konttikohteista kotiakkuihin jokaisella Fingridin ja sähköpörssien markkinapaikoilla”, toimitusjohtaja Henri Taskinen kertoo.
Capalo AI käy muun muassa kauppaa Taaleri Energian 30MW/36 MWh -akustolla reservi- ja tukkumarkkinoilla.
”Akkujen määrä ja niiden merkitys reservimarkkinoilla tulee kasvamaan. Pienillä kotitalousakuillakin on oma merkityksensä: pian kuluttajat voivat auttaa vihreässä siirtymässä ja samalla ansaita.”
Markkinoita kehitetään yhteistyössä
Palveluntarjoajat kiittelevät yhteistyötä Fingridin kanssa. Niillä on myös ehdotuksia tulevaisuutta varten.
”Data mahdollistaa palveluiden kehittämisen, joten sen saatavuuteen ja laatuun kannattaa satsata jatkossakin”, Vibecon Pirhonen miettii.
”On tärkeää, että prosessi, jolla joustontarjoajaksi voi tulla, olisi mahdollisimman sujuva ja nopea. Fingrid on toki jo panostanut asiaan”, Intergridin Kangas huomauttaa.
”Työtä kannattaa tehdä myös sen eteen, että kuluttajien liittyminen mukaan järjestelmään olisi mahdollisimman helppoa”, Capalo.ai:n Taskinen lisää.
Kangas mainitsee, että myös pk-yritysten on ollut helppo ryhtyä jouston tarjoajiksi muun muassa sähköverkon korkean digitalisointiasteen ansiosta. Hän toivoo, että reservimarkkinoiden avoimuudesta pidetään huolta jatkossakin.
Tutustu myös muihin reservimarkkinoiden palveluntarjoajiin.