Reservimarkkinoilla maksetaan yritysten kyvystä joustaa

Lidl ja Lumme Energia myyvät Fingridille kykyään joustaa sähkön käytössään, mikä auttaa pitämään sähköjärjestelmän tasapainossa. Joustoa voi löytyä yllättävistäkin kohteista, ja siitä saa hyvää tuottoa.
Jaa

Sähkön tuottajat ja kuluttajat suunnittelevat toimintansa etukäteen mahdollisimman tarkasti niin, että sähkön myynti vastaa tuotantoa ja osto kulutusta. Tavoitteena on sähköverkon tasapaino kaikissa tilanteissa.

Muutoksia kuitenkin tulee jatkuvasti, ja sitä varten Fingrid ylläpitää sähkön reservimarkkinoita: reserveillä tehdään sähköjärjestelmän tehotasapainon hienosäätö käyttötunnin aikana.

Reservien tarve kasvaa koko ajan, ja nyt katseet on käännetty tuottajien ohella sähkön kuluttajiin.
Reservimarkkinoille toivotaan yhä enemmän esimerkiksi erilaisia teollisuudenaloja ja logistiikka- tai datakeskuksia, jotka voivat lisätä tai vähentää sähkönkulutustaan sähköjärjestelmän tarpeen mukaan.

”Joustokohteita voi löytyä teollisuuden pää- tai sivuprosesseista, jäähdytyksestä, lämmityksestä tai vaikka ilmanvaihdosta, ja kaikki tällainen joustava kulutus kelpaa reservimarkkinoille”, kertoo reservimarkkinapaikat-yksikön päällikkö Maria Joki-Pesola Fingridistä.

”Fingrid ja ELFI ovat tarkastelleet kulutuksen kykyä osallistua reservimarkkinoille”, kertovat toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen Suomen ELFI Oy:stä ja yksikön päällikkö Maria Joki-Pesola Fingridistä.

Reservimarkkinat tarjoavat yritykselle liiketoimintamahdollisuuden, joka ei ole yrityksen pääasiallinen bisnes, mutta mahdollistaa sähkön käytön kustannustehokkuuden, sillä joustokyvystä maksetaan.

Lidlin virtuaalivoimala yhdistää myymälöiden reservit

Lidl on vuodesta 2020 osallistunut reservimarkkinoille ja myynyt sähkön joustokykyä Fingridille. Siten suuri kauppaketju on pystynyt tasapainottamaan suuria energiakulujaan.

”Etenkin jos yritys kuluttaa paljon energiaa, kannattaa tarkastella mahdollisuuksia osallistua reservimarkkinoille. Joustoja voi löytyä yllättävistäkin kohteista”, kannustaa Lidlin energiapäällikkö Katri Tuovinen.

Noin 140 Lidlin myymälää on koottu virtuaalivoimalaitokseksi, joka kerää sähkökuorman yhteen. Lisäksi Lidlin Järvenpään jakelukeskuksessa sijaitseva sähkövarasto osallistuu reservimarkkinoille.

”Nyt virtuaalivoimalaitokseen on liitetty ilmanvaihtokoneet, mutta pohdimme koko ajan, mistä muualta voisimme saada joustoa. Sähkökattilat ja myymälöiden katoilla olevat aurinkopaneelit olisivat esimerkiksi mahdollisia joustokohteita”, Tuovinen pohtii.

Reservimarkkinoille osallistuminen on vaatinut Lidliltä investointeja, mutta hankinnat pystyttiin järkevästi yhdistämään myymälöiden taloautomatiikkaremonttiin. Uudessa jakelukeskuksessa reservimarkkinoiden tekniset tarpeet huomioitiin jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

Lidl on hyödyntänyt ulkopuolisia palveluntuottajia, jotka ovat olleet mukana heti siitä lähtien, kun kauppaketju alkoi suunnitella liittymistä reservimarkkinoille.

”Yrityksessä ei tarvitse olla omia resursseja joustokyvyn tuottamiseen. Pelkkä halu osallistua ja vähentää yrityksen energiakustannuksia riittää”, Tuovinen kannustaa ja lisää:

”Reservimarkkinoilla on mahdollista olla mukana energiamurroksessa ja omalta osalta varmistaa, että markkinat toimivat ja sähköjärjestelmä pysyy luotettavana.”

Lumme Energian asiakkaat mukaan

Lumme Energia tarjoaa sähkönmyyntipalveluita sekä energiaratkaisuja kotitalouksille ja yrityksille. Se on astumassa sähkön reservimarkkinoille asiakkaidensa kuuden datakeskuksen ja usean aurinkovoimalan voimin tavoitteenaan tuottaa joustokykyä jopa kymmeniä megawatteja.

Tulo reservimarkkinoille on sisältänyt useita teknisiä vaiheita ja vuorovaikutusta eri kumppa￾nien sekä tahojen kanssa.

”Joissakin tapauksissa on vaadittu uusia suunnitelmia siihen, miten kokonaisuutta ohjataan. Alkuinvestoinnit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eli pienelläkin rahalla voi saada suuria tuottoja”, kertoo Lumme Energian sähkön kysyntä- ja tuotannonjouston projektipäällikkö Olli Partanen.

Fingrid tarjoaa tukeaan yritykselle, joka haluaa liittyä reservimarkkinoille. Partanenkin on saanut sujuvasti vastauksia kysymyksiin, joita on kieltämättä riittänyt.

Lumme Energiassa on myös huomattu, että yllättävän monenlaisella joustokyvyllä voi olla merkittävää arvoa.

”Tuotot voivat olla suurempia, mitä äkkiseltään ehkä kuvittelisi. Joustokyvyn mahdollisuuksia kannattaa yrityksissä todellakin tutkia”, Partanen toteaa.

Hänen mukaansa reservimarkkinoilla kaikki voittavat.

”Samalla, kun yritykseen saadaan rahavirtaa, vähennetään hiilidioksidipäästöjä ja autetaan Fingridiä hallitsemaan sähköjärjestelmää ja pitämään valot päällä myös erilaisissa vikatilanteissa.”

Reservimarkkinoilletulon vaiheet

  1. Yhteydenotto Fingridin asiantuntijaan
  2. Esitiedot
  3. Säätökokeet (pl. mFRR-reservit)
  4. Reservisopimus
  5. Tietoliikenneyhteydet
  6. Kaupankäynnin aloitus
Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös