Siirtojenhallintasopimus – mistä siinä on kysymys?

Sähköverkon siirtojen hallinnan vaatimusten lisääntyessä vanhat keinot eivät riitä. Yksi uusi keino työkalupakkiin on siirtojenhallintasopimus, kertoo Fingridin erikoisasiantuntija Tuomas Mattila.
Jaa

1. Mistä siirtojenhallintasopimuksessa on kyse?

Kahdenvälisessä sopimuksessa Fingrid ja myyjä sopivat sähkön tuotannon tai kulutuksen joustosta siirtojenhallinnan tarpeisiin tarvittaessa. Siirtojenhallintasopimuksessa jouston ehdot sovitaan ennakkoon sen sijaan, että siitä alettaisiin sopia tilanteen ollessa jo niin sanotusti päällä.

Siirtojenhallintasopimukseen soveltuu sellainen vähintään 10 megawatin sähkön tuotannon tai kulutuksen joustokyky, joka ei teknisesti reservimarkkinoille kykene.

2. Ketkä siirtojenhallintasopimuksia tarvitsevat ja mitä sopimus sisältää?

Fingrid tarvitsee sopimuksia hallitakseen siirtoja erityisen tiukoissa käyttötilanteissa varmistaakseen sähköjärjestelmän käyttövarmuuden. Myyjille tämä on mahdollisuus tarjota sellaista sähkön tuotannon ja kulutuksen joustokykyä, joka ei teknisesti sovellu reservimarkkinoille. 

Siirtojenhallintasopimuksessa osapuolet sopivat jouston maksuista ja reunaehdoista, kuten aktivointiajasta ja tarvittavasta tiedonvaihdosta.

Sopimusehdot ovat kaikille siirtojenhallintasopimukseen osallistuville samat, mutta kohdekohtaiset tiedot, kuten aktivointiaika ja korvaushinnat sovitaan erikseen sopimusliitteessä. Lähtökohtana sopimuksessa on mahdollisimman yksinkertainen järjestely, joka on käytössä jo talvikaudella 2024–2025.

3. Kenelle siirtojenhallintasopimus erityisesti sopii?

Siirtojenhallintasopimusta voi suositella erityisesti niille tuotanto- ja kulutuskohteille, jotka eivät pysty toimimaan reservimarkkinoilla. Fingridissä pohditaan parhaillaan myös uusia keinoja vastaamaan siirtojen hallinnan tarpeisiin.

Uusimmat artikkelit
Lue myös