Energiamarkkinoiden poikkeuksellisen vaikea tilanne jatkuu edelleen Euroopassa käytävän sodan vuoksi. Sähkön toimitusvarmuus ja kohtuuhintainen sähkö ovat nyt konkreettisella tavalla arvossaan.
Korkea kaasun hinta on nostanut sähkön hinnan huippuunsa kaikkialla Euroopassa. Pohjoisin osa Eurooppaa on kuitenkin hyötynyt puhtaasta sähkön tuotannosta, ja Suomessa sähkön hinta on pysytellyt eteläisempää Eurooppaa edullisempana.
Olemme onneksi menossa entistä parempaan suuntaan, kun Suomesta on tulossa sähkön suhteen energiaomavarainen todennäköisesti jo ensi vuonna. Sitä ennen on kuitenkin varauduttava talven korkeisiin sähkön hintoihin.
Euroopan energiakriisi on lisännyt sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia tulevana talvena myös Suomessa. Julkaisimme ensimmäisen arvion sähkön riittävyydestä talvikaudella jo elokuussa ja päivitimme arviota lokakuun alussa.
Suomalaiset ovat huoltovarmuuskansaa.
Viesti on selvä: suurten epävarmuuksien seurauksena suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Viesti on mennyt hyvin perille, ja suomalaiset ovat lähteneet mukaan sähkön säästötalkoisiin: sähkön käyttö on vähentynyt syyskuussa keskimäärin seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Toimenpiteitä on tehty sekä kodeissa että teollisuudessa – suomalaiset ovat huoltovarmuuskansaa.
Samalla kun hoidamme vallitsevaa kriisitilannetta, katsomme myös päättäväisesti tulevaisuuteen. Investointiohjelmamme kantaverkon vahvistamiseksi on jatkunut suunnitelmien mukaisesti, ja olemme pystyneet viemään eteenpäin vaativia voimajohto- ja sähköasemahankkeita aikataulussa sekä budjetissa.
Merkittävin hanke oli syyskuun lopulla valmistunut Metsälinja, joka vahvistaa Pohjois- ja Etelä-Suomen välistä sähkön siirtokykyä mahdollistaen pohjoisen uusiutuvan energiantuotannon siirtämisen tehokkaasti sähkönkäyttäjille. Sähköistyvä Suomi tarvitsee vahvan kantaverkon.