Haitalliseksi luokiteltujen vieraskasvilajien torjuminen on tärkeää luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Fingrid on sähköasemakiinteistöillään maanomistajana vastuussa haitallisten vieraskasvilajien hävittämisestä.
”Siementen leviämistä voidaan rajoittaa esimerkiksi välttämällä turhaa liikkumista vieraslajiesiintymien halki. Sähköasemakiinteistöillä tehdään lisäksi tarvittaessa torjuntatoimia”, kertoo ympäristöasiantuntija Nina Nordblad Fingridistä.
Fingridin sähköasemilla keskitytään tunnistamaan yleisimmät Suomessa esiintyvät haitalliset vieraskasvilajit, kuten jättiputki, jättipalsami, komealupiini, kurtturuusu sekä japanin- ja sahalinintatar.
Eri kasvilajit tulee torjua eri tavoin.
Jos laji leviää siemenistä, niin kuin komealupiini, kukinnot poistetaan ennen siementen päätymistä maahan. Kurtturuusukin leviää siemenestä mutta myös juurivesoista, joten sen voi hävittää kaivamallakin. Jättipalsami hävitetään niittämällä, mutta jättiputkea ei ikinä.
”Jättiputken kasvineste voi aiheuttaa iholla auringon kanssa palovamman eli työturvallisuusriskin. Jättiputki hävitetään kaivamalla, peittämällä tai poistamalla kukinnot”, neuvoo Miia Korhonen
Luontoturvasta.
”Erittäin olennaista on hävittää kaikki lisääntymiskykyiset kasvien osat säkitettyinä sekajätteen joukossa tai erilliskeräyksenä jäteasemalle, että ne eivät jää luontoon leviämään”, hän lisää.
Korhonen ja Nordblad ovat kouluttaneet sähköasemilla toimivia urakoitsijoita tunnistamaan ja torjuman haitallisia vieraskasvilajeja, ja kesällä 2022 opit vietiin käytäntöön.
Lajien tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää.
”Koulutuksissa on ohjeistettu, miten lajit leviävät ja miten leviämistä voi rajoittaa. Kuluneen kesän aikana aloitettiin sähköasemakiinteistöillä vieraskasvilajien kartoitukset, jotta saadaan tarkempaa tietoa mahdollisista esiintymistä”, Nordblad sanoo.