8. tammikuuta 2021 Kaakkois-Euroopan ortodoksisissa maissa vietettiin joulunpyhiä ja sähkön kulutus oli vähäistä. Muualla Euroopassa oli kylmää ja kulutus huipussaan, joten sähköä tuotiin Kaakkois-Euroopasta paljon. Yhtäkkiä sähköverkko jakautui kahtia.
”Kroatialainen sähköasema ylikuormittui ja kytkeytyi pois päältä. Ylikuormitus levisi useaa sähkölinjaa pitkin aina seuraavalle ja seuraavalle sähköasemalle, jotka menivät myös pois päältä. Tilanne jatkui, kunnes kaikki Kaakkois-Euroopan ja Luoteis-Euroopan väliset linjat olivat poikki. Järjestelmä avautui kuin vetoketju”, häiriötilannetta tutkineen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja Frank Reyer kuvailee.
Systeemi toimi niin kuin pitikin.
Kaikki tapahtui sekunneissa, ja systeemi toimi niin kuin pitikin.
”Jos ylikuormitusta on liikaa, laitteiden pitää mennä pois päältä. Muuten ne menisivät rikki”, Reyer selittää.
Hetkessä Kaakkois-Euroopassa oli liikaa energiaa ja Luoteis-Euroopassa liian vähän.
”Kaakossa taajuus nousi ja laitteistojen toiminta kiihtyi, kun taas Euroopan luoteisosissa taajuus laski ja systeemi hidastui.”
Poikkeama normaalitaajuudesta oli 600 millihertsiä Kaakkois-Euroopassa ja 200 millihertsiä Luoteis-Euroopassa.
”Kaakkois-Euroopan alue oli pienempi ja hätätila todellinen. Laajempi Luoteis-Euroopan verkko kesti paremmin.”
Tilanne hallintaan 30 sekunnissa
Puolessa minuutissa tilanne saatiin hallintaan. Kaakkoispuolella vähennettiin sähköntuotantoa, ja toisella puolella vähennettiin kulutusta pudottamalla joustoon sitoutuneita Ranskan ja Italian suuria teollisia toimijoita pois.
”Lisäksi Pohjoismaista saatiin lähes 500 megawattia energiaa.”
Tunnin päästä koko järjestelmä toimi normaalisti.
”Häiriötilanteita ei voi aina välttää. Tärkein oppi tällä kertaa oli, että Euroopan laajuinen integroitu systeemi toimii hyvin. Kaikki tapahtui automaattisesti ja tukea saatiin sekunneissa.”
Vaikka järjestelmä osoittautui resilientiksi, siihen ei voi Reyerin mukaan tuudittautua.
”Resilienssistä on pidettävä entistäkin parempaa huolta, sillä uusiutuvien energialähteiden lisääntyessä sähköntuotanto on epävakaampaa.”