Fingridin keväällä 2021 käynnistynyt työturvallisuushanke keskittyy sähköasemilla tapahtuvaan korkealla työskentelyyn. Toiminta alkoi koekiipeämisillä, joita tehdään tämän vuoden aikana yhteensä kuudella sähköasemalla. Asemien joukossa on avokytkinlaitos, GIS-asema ja HVDC-asema. Tarkoituksena on kartoittaa mahdollisimman laajasti erilaisia kiivettäviä rakenteita.
”Hankkeen aikana on tarkoitus löytää hyviä käytäntöjä, joita voidaan jakaa eteenpäin. Samalla kartoitetaan kehityskohteet”, Fingridin sähköasemien kunnonhallintapäällikkö Timo Heiskanen kertoo.
Koekiipeämisissä kiivetään esimerkiksi päämuuntajan kannelle tikkaita pitkin ja selvitetään turvalliset tavat käyttää olemassa olevia rakenteita. Samalla selvitetään rakenteiden kehitystarpeita; onko putoamissuojainten kiinnityspisteitä riittävästi ja ovatko ne oikeissa paikoissa. Aivan kaikkiin rakenteisiin ei tarvitse kiivetä, koska tiettyjä laitteistoja voi tarkastella maasta tai henkilönostimesta käsin.
Mikäli selkeitä turvallisuuteen vaikuttavia epäkohtia löytyy, tehdään suunnitelma niiden korjaamiseksi.
”Olennaista on ottaa palvelutoimittajat mukaan kehitystyöhön, sillä turvallinen työskentely on kaikkien yhteinen päämäärä.”
Asiantuntijan opeilla entistä turvallisempia ratkaisuja
Kärnä Oy on erikoistunut korkealla putoamisvaarallisella alueella tehtävien töiden koulutuksiin. Yritys on aikaisemmin järjestänyt Fingridin työmailla esimerkiksi loukkaantuneen alas laskemisen koulutuksia. Esa Kärnä toimii korkealla työskentelyn hankkeessa konsulttina.
Kiipeämisten yhteydessä tarkastellaan erilaisia ratkaisuja, joilla putoamissuojaimet voidaan kiinnittää mahdollisimman hyvin. Tarkoituksena on mahdollistaa aina kiinni -menetelmän sujuva käyttö, jotta kiipeäminen sekä korkealla tehtävä työ ja liikkuminen on turvallista ja mahdollisimman ergonomista. Lisäksi selvitetään, millä tavoin loukkaantuneen alas laskeminen on paras toteuttaa hätätilanteessa.
Useimmat koekiipeämisistä tehdään syksyllä 2021. Keväällä toteutettiin jo kiipeäminen Keminmaan sähköasemalla, jossa tehtävänä oli sarjakondensaattorin lavalle meno tikkailla ja lavalla työskentely.
”Kyseisellä laitoksella varsinaisia rakenteita ei tarvitse muuttaa, mutta tikkailta poistumisen yhteydessä tarvitaan lisää kiinnityspisteitä ja myös kipinäkopille kulkemisessa kiinnityspisteiden paikat tarkistetaan”, Kärnä kertoo.
Koekiipeämisessä mukana ollut sähköasentaja John Salonen Omexomilta kertoo koekiipeämisen sujuneen odotetusti.
”Kiipeämiset ovat osa lähes jokapäiväistä työtä. Tilaisuudessa tutustuttiin uusin, vaihtoehtoisiin putoamissuojauksen menetelmiin, jotka vaikuttivat hyviltä. Tuntuu hyvältä huomata, että tilaajaa kiinnostaa työturvallisuuden kehittäminen.”
Koekiipeämisten yhteydessä Kärnä Oy tekee vaarojen tunnistuksen ja riskien arvioinnin kiivettävistä rakenteista. Yritys tuottaa selvitysten pohjalta kiipeämisohjeistuksen sekä tarvittaessa muutosehdotuksia kiivettyihin rakenteisiin ja putoamissuojainten kiinnityspisteisiin. Laadittua selvitystä voi hyödyntää muun muassa putoamissuojaussuunnitelman laatimisessa.