SF6-kaasu ei ole suurelle yleisölle yhtä tuttu kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Sitä käytetään yleisesti sähköjärjestelmissä erinomaisen eristekykynsä vuoksi. Se on kuitenkin voimakas kasvihuonekaasu, joten vuotojen ehkäisy ilmakehään vaatii erityistä tarkkuutta. Mikäli SF6-kaasua pääsisi vuotamaan ilmaan, olisi ilmastohaitta hiilidioksidia tuhansia kertoja voimakkaampi.
”SF6:n käsittelyyn liittyviä töitä saavat tehdä vain sertifioidut ammattilaiset. Tehokkaan valvonnan avulla pienikin vuoto havaitaan välittömästi, ja olemmekin pystyneet minimoimaan vuodot”, kertoo Fingridin rakentamispäällikkö Daniel Kuosa.
SF6-eristekaasusta luopuminen on energia-alalle vielä suhteellisen uusi asia. Sille on haettu pitkään korvaajaa, mutta vasta viime vuosina on onnistuttu kehittämään uusia, korvaavia sovelluksia. Niiden myötä SF6-kaasua sisältävistä kojeistoista on mahdollista luopua suunnitelmallisesti vähitellen.
Virkkalassa ratkaisuna on Siemens Blue GIS -teknologia, jossa eristysaineena on puhdas ilma. Sopimus käsittää kymmenestä uuden teknologian mukaisesta kennosta koostuvan GIS-kytkinlaitoksen, ja on Siemensin Euroopan tähän mennessä suurin Blue GIS-teknologian toimitus.
Fingrid on laatinut tiekartan, jonka mukaan ilmastolle haitallisesta SF6-eristekaasusta luovutaan vaiheittain aina sähköaseman uusimisten yhteydessä. Virkkalan sähköasema on tiekartan ensimmäinen toteutus.