Tiesitkö, että pölytyspalvelut ovat sidoksissa kahteen kolmasosaan ruoantuotannostamme?
”Kiinassa omenapuut pölytetään jo tällä hetkellä monin paikoin käsin. Voi vain kuvitella, mitä kotimainen omenakilo maksaisi, jos ajautuisimme samaan. Tai mitä pölyttäjien katoaminen merkitsisi Suomen metsäteollisuudelle”, biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro toteaa.
Keskeisimpiä monimuotoisuuden turvaamisen keinoja ovat toiminnan ja energiankäytön tehostaminen. Monimuotoisuuden pussiin pelaavat myös uusiutuvat energianlähteet ja kestävästi tuotetut raaka-aineet sekä kierrättäminen ja ruokahävikin pienentäminen.
”Esimerkiksi Rudus asensi kaikkiin raskaisiin ajoneuvoihinsa tyhjäkäynnin automaattisesti pysäyttävän mekanismin. Aikaisemmin isot koneet kävivät kahdeksan tuntia vuorokaudessa”, Lumiaro kertoo.
”Kesko on mukana rahoittamassa talkoita virtavesien kunnostamiseksi, ja Fazer huolehtii Itämerestä. Valion sopimustiloilla laidunnetaan ulkona. Ja niin edelleen. Metsiin jätettävät säästöpuut, ojittamattomat reunasuot,… näillä kaikilla on iso merkitys.”
Oma lukunsa on liikenne, jossa on siirryttävä vauhdikkaasti sähkön, vedyn, maakaasun tai esimerkiksi lannasta mädättämällä saadun kaasun käyttöön.
”Hiilidioksidipäästöt tulisi puolittaa vuoteen 2035 mennessä, eikä raskaalla liikenteellä ole tähän vielä ratkaisua. Suomen 2,7 miljoonasta autosta vähäpäästöisiä on tällä hetkellä vasta
30 000.”
Tarvittava muutos on valtava, mutta Lumiaro luottaa Suomen sopeutumiskykyyn.
”Suomi on millä tahansa mittarilla maailman kymmenen parhaan joukossa. Olen varma, että täällä eletään sadan vuoden päästä hyvää elämää: paljon on tehty ja tehdään edelleen.”