Alaspäinsäätö on se pääasiallinen markkina tuulivoimatoimijoille, eikä sekään ole vielä kovin merkittävä tällä hetkellä”, Anni Mikkonen toteaa.
Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat jo: Mikkonen uskoo, että 2020-luvulla sähkön hinta tulee vaihtelemaan aina siinä määrin, että moni tuulivoima-alan toimija haistaa uuden sauman bisnekseen.
”Tuulivoimatoimijat seuraavat sähkön hintakehitystä varmasti tarkkaan, ja ne tulevat osallistumaan nykyistä aktiivisemmin säätösähkömarkkinaan.”
Aktiivisuutta Anni Mikkonen peräänkuuluttaa myös säätösähkömarkkinan ympärillä käytävään keskusteluun.
”Tervetullut puheenvuoro tähän keskusteluun oli Hanni Sonkerin diplomityö tuulivoimasta säätösähkömarkkinassa”, hän toteaa.
”Tällaiset avaukset vievät markkinaa eteenpäin.”
Tuulivoiman nykytilanne sinänsä on kenties vahvempi kuin koskaan. Esimerkiksi Energiateollisuuden vuosittain toteuttaman Energia-asenteet-kyselyn mukaan tuulivoima on Suomen halutuin teollisen kokoluokan sähköntuotantomuoto ja toiseksi halutuin kaikista sähköntuotannon muodoista heti aurinkosähkön jälkeen.
”Edullisen tuulivoiman lisääntyminen sähkömarkkinalla laskee sähkön hintaa”, Anni Mikkonen muistuttaa.
”Tulevina vuosina rakennettava suuri määrä uutta tuulivoimakapasiteettia tulee laskemaan hintaa entisestään”, hän toteaa.
Mikä sitten on tuulivoiman tuotannollinen tulevaisuus? – Jotain osviittaa tähän kysymykseen tarjoaa Gasumin Tuulivoimayhdistyksen toimeksiannosta tekemä, lokakuussa 2020 julkaistu selvitys, jonka mukaan Suomen sähköjärjestelmään tulee mahtumaan 25–30 terawattitunnin (TWh) tuulisähkön vuosituotanto vuonna 2030.
”Selvityksen tulos tukee yhdistyksen tavoitetta kattaa tuulivoimalla 30 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta seuraavan vuosikymmenen taitteessa”, Anni Mikkonen toteaa.
Hän on tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti tuulivoimakapasiteetti tällä hetkellä kasvaa markkinaehtoisten investointien turvin.
”Tiedossa on, että investointipäätöksiä valmistellaan tällä hetkellä monessa yrityksessä – joten kasvua on odotettavissa lähivuosina jopa enemmän kuin tällä hetkellä julkaistujen investointipäätösten perusteella voisi päätellä.”
Anni Mikkosen mukaan kehittynyt teknologia on laskenut tuulisähkön tuotantokustannuksia aina siinä määrin, että meillä on nyt käsillä ”tuulivoima 2.0”.
”Teknologia on kehittynyt valtavasti viimeisen 10 vuoden aikana – tai ihan viimeisen viiden vuoden aikana”, hän toteaa.