Risto Lindroosin pitkä ura Fingridillä on antanut näköalapaikan energia-alan murrokseen

Huhtikuun alussa eläkkeelle jäävä Lindroos aloitti uransa 1980-luvulla Sähköteknillisen Insinööritoimiston sähköistyshankkeissa ja IVOn jakeluverkkohankkeissa. Hän on työskennellyt sekä IVO Voimansiirrossa että Fingridissä eri tehtävissä niiden perustamisesta alkaen.
Jaa

– Merkittävin muutos urani aikana on ollut ihmisten herääminen ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun, vaikkakin hitaasti. Teknologiakehityksen, kilpailun ja ympäristöasioiden kasvava vaikutus on muuttanut alaa ja kasvattanut sähköjärjestelmän roolia yhteiskunnassa, johtava asiantuntija Risto Lindroos kertoo ja lisää:

– Jatkossa tekninen kehitys yhä nopeutuu ja vastuullisuus korostuu.

Hän kiinnostui aikanaan energia-alasta huomatessaan sähkön perustavaa laatua olevan merkityksen taloudelle, tuottavuudelle ja yhteiskunnalle.

– Pidän nykyistä kilpailuasetelmaa Suomen sähkömarkkinoilla hyvänä, koska se on tuonut kustannustehokkuutta. Uuden kehittäminen ja innovointi on ollut minulle henkireikä, ja kansainvälinen yhteistyö on tarjonnut paljon uusia ideoita. Hyviä esimerkkejä tästä ovat älyverkkotyöryhmä ja datahub, joita olen ollut tuomassa Suomeen. Ymmärsimme niiden merkityksen vieraillessamme Kanadassa ja Tanskassa. Datahub on hyvä alku, mutta tarvitsemme myös laajan digitalisaatio- ja tekoälystrategian, Lindroos muistuttaa.

Tulevaisuususkoa ja kansainvälistymistä

Risto Lindroosin aloitellessa uraansa hän tutustui elämän kirjoon Nepalissa, Burmassa, Sudanissa, Senegalissa ja 1980-luvun lopulla Etiopiassa. 1990-luvulla Suomi liittyi EU:hun ja sähkökauppakin alkoi kansainvälistyä.

– Kantaverkkotoiminnan eriyttäminen ja sen tilaajarooli herätti muutosvastarintaa, ja uutta identiteettiä piti rakentaa aktiivisesti. Itse hyppäsin kylmiltäni IVOn kantaverkon pääsuunnittelijaksi ja tekniseksi johtajaksi murrosaikana, mikä oli välillä suorastaan pelottavaa, Lindroos tunnustaa.

Kun Fingrid perustettiin 1997, elettiin vahvan tulevaisuususkon aikaa. Rajat avattiin sähkömarkkinakilpailulle ja Lindrooskin oli vuosia luomassa EU:n yhteisiä sähkömarkkinoita.

Asiakkaan rooli korostuu energiamurroksessa

Energiamurros tuo valtavasti haasteita energia-alalle, kuten lisääntyvän joustavuuden käytön. Siksi Lindroos näkee merkittävänä sektori-integraation ja energiayhteisöt, jotka parantavat asiakkaiden osallistumista markkinoille ja asiakkaiden omien ratkaisujen kustannustehokkuutta. Digitalisaatio on asiakkaiden osallistumisen ja hajautetun jouston edellytys.

– Asiakkaiden joustojen ja joustomarkkinoiden edistäminen on ollut viimeinen kantava teema työssäni. Asiakkaan asema vahvistuu päätöksenteossa selvästi joustomarkkinoiden ja asiakkaiden uuden joustavan teknologian myötä, Lindroos sanoo.

Eläkkeelle hän siirtyy tyytyväisenä siihen, miltä kotimaan energia-alan tulevaisuus näyttää.

– Maamme pärjää jatkossakin, koska me olemme jo aloittaneet uuden energiajärjestelmän rakentamisen ja meillä on toimitusvarmuuden takaava teknologia ja toimivat markkinat. Fingrid on ollut hyvä työyhteisö minulle, koska olen halunnut palvella Suomea ja olen ollut ylpeä Fingridistä, Lindroos päättää.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

3 Responses

  1. Hyvä historiapainoitteinen lähestyminen yhden ihmisen työuraan. Työuran aikana ehtii tapahtua kehitystä yllättävän paljon. Sitä ei vaan niin huomaa, kun painiskelee senhetkisten ongelmien parissa.
    Ristolle mukavia eläkepäiviä.

  2. Aktiivisia ja virikkeellisiä eläkepäiviä monipuolisen sähkömiesuran tehneelle Ristolle! Sähkömiesuran jälkeen voi kokeilla uusia osaamisaluevaltauksia ja toteuttaa itseään, kun siihen ehkä on aikaa aikaisempaa enemmän!

  3. Moi Risto. Tämä tulee nyt suomeksi vaikka puhuimme sinun toivoksestasi töissä keskenämme ruotsia. Halusit harjoitella ja vähitellen huomasin että olet kielinero (väh. 10). Ja tärkeintä, ei asenteintä. Muistan kun kerran junassa Napoliin puhuit vastapäätä istuvan pojan kanssa italiaa vaikka et ollut siihen mennessä tiettävästi osannut sitä.

    Mitä ITOMS yhteistyöhön tulee niin on hienoa että sitä arvostetaan nyt Fingridissä. Vattenfall Ruotsissa oli jo mukana ja Lars Marketeg sanoi minulle että yritä saada IVOkin kiinnostumaan. Loput on historiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös