Search
Close this search box.

Kipinää ihmisistä ja auttamisesta vuoden viimeisiin työpäiviin!

Jaa
Blogitekstissään Fingridin henkilöstöpäällikkö Sonja Heiskanen kannustaa poikkeusaikoina itsestä huolehtimisen lisäksi myös muiden auttamiseen ja hyvän tekemiseen.

Korona on aiheuttanut pelkoa oman ja läheisten terveyden puolesta, ja osalle myös taloudellista epävarmuutta irtisanomisten ja lomauttamisten kautta. Kaikkia meitä on koskettanut varmasti sosiaalinen eristäytyminen niin oman lähipiirin kuin esimerkiksi työkavereidenkin suhteen. Fyysisen terveyden ja taloudellisten haasteiden lisäksi esiin on noussut myös korona-apatia. Enää ei jaksaisi tsempata ja vuoden lopun pimeyskin painaa päälle!

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan työnteosta voi kadota kipinä, jos virikkeet ja elävät ihmiset puuttuvat. Vaikka osalle etätyöskentely toimii erinomaisen hyvin, osa kipuilee asian kanssa. Korona-aikana yritysten vastuu omasta henkilöstöstä korostuu.

Fingridillä on vastuullaan koko suomalaisen yhteiskunnan toimivuuden kannalta merkittävä tehtävä, sähkön saanti. Olemme tähän saakka selvinneet koronasta suhteellisen hyvin, mutta uusi tilanne on vaatinut meiltä myös uusia toimia. Terveyden ja turvallisuuden lisäksi yhteisöllisyyden säilyminen ja ihmisten monimuotoisuuden sekä yksilöllisyyden huomioiminen ovat nousseet erityisen merkityksellisiksi. Olemme hajauttaneet toimintaa, huolehtineet erityisesti kriittisistä resursseistamme, ja valmentaneet henkilöstöä sekä etätyön ergonomiaan, etätyövälineiden käyttöön että omasta jaksamisesta huolehtimiseen. Mahdollistamme edelleen turvallisen toimistolla työskentelyn, koska uskomme, että työyhteisön toiminnan ja organisaatiokulttuurin näkökulmasta spontaanit lähikontaktit ovat merkittäviä.

Silti meilläkin näkyy sitä korona-apatiaa! Mitä siis voisimme tehdä? Tutkimusten mukaan ihminen on sosiaalinen eläin, jonka oma hyvinvointi rakentuu sosiaalisiin suhteisiin. Suomalaisen filosofin ja onnellisuustutkijan Frank Martelan mukaan yksi onnellisuutta lisäävä tekijä on muiden auttaminen, mikä lisää merkityksellisyyden tunnetta ja hyvinvointia. Voisiko siis hyvän tekeminen olla ratkaisu?

Lähestyvä joulu on itse asiassa juuri sopiva ajankohta tähän. Omasta henkilöstöstä huolehtimisen lisäksi yritykset voivat kantaa laajempaa sosiaalista vastuuta esimerkiksi lahjoittamalla joulukorttirahat hyväntekeväisyyteen, antamalla henkilöstölle joululahjaksi ravintolalahjakortit eli tukemalla koronasta kärsiviä toimialoja, ja kannustamalla henkilöstöä osallistumaan Joulupuu-keräyksen kaltaiseen toimintaan. Entä mitä voisimme tehdä yksilötasolla? Varmasti paljonkin! Jokaisen lähipiiristä löytyy varmasti läheisiä, työkavereita, naapureita ja kumminkaimoja, jotka ilahtuvat avusta. Ja jos puhtia riittää, niin maailma on täynnä erilaisia hyväntekeväisyyden muotoja.

Siis jos tuntuu, että korona-apatiassa ei tsemppi enää auta, niin on aika ryhtyä konkreettisiin tekoihin! Katse ylös omasta navasta, syksyn harmaudesta ja huomio muihin kanssaihmisiin! Konkreettisella auttamisella tulee huomaamatta lisättyä myös omaa hyvinvointia, kokeile vaikka!

Hyvää ihmisoikeuspäivää!

Sonja Heiskanen

Henkilöstöpäällikkö, Fingrid

Fingrid on osana toimintaperiaatteitaan sitoutunut kunnioittamaan ihmisiä ja ihmisoikeuksia. Vältämme toimimasta ihmisoikeuksia heikentävällä tavalla, puutumme ihmisoikeuksia heikentäviin toimiin sekä tarvittaessa ryhdymme korjaaviin toimenpiteisiin. Edellytämme ihmisoikeuksien kunnioittamista myös liiketoimintakumppaneiltamme.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *