Virtuaalinen oppimisympäristö kiinnostaa

Fingridissä testataan virtuaalitodellisuutta oppimisympäristönä. Uusi tekniikka tuo hieman kevennystä vakavien tietoturva-asioiden oppimiseen.
Jaa

Uuden tietoturvakoulutuksen tarkoitus on ylläpitää henkilöstön valveutuneisuutta ja muistuttaa perusasioista uusin keinoin. Koulutuksen voi käydä tekemässä omaan tahtiin ja se kestää noin kymmenen minuuttia.

− Halusimme rakentaa kevyen ja kompaktin kokonaisuuden, jonka pystyy suorittamaan nopeasti. Hanke on ensimmäinen laatuaan, ja siksi valitsimme helposti hallittavan aiheen, kertoo ohjelmistorobotiikan asiantuntija Mikko Poranen.

Virtuaalilaseilla katseltavaan koulutusympäristöön on rakennettu kolme erillistä tehtävää. Keinotodellisuudessa ja tehtävien välillä liikkuminen tapahtuu kädessä pidettävän osoittimen avulla.  Kokonaisuudessa on kolme osiota: asiantuntijan työpiste, tietovisa ja videotehtävät.

− Samalla haluamme herättää mielenkiintoa aihealueen piiriin. Tietoturva on pitkälti asennekysymys, kovin syvällistä teknistä tietoa ei välttämättä tarvita, mainitsee asiantuntija Sauli Lappalainen.

MIkko Poranen (kesk) ja Sauli Lappalainen (oik.) ovat olleet toteuttamassa uutta virtuaalista tietoturvakoulutusta.

Virtuaalitodellisuudessa on potentiaalia

Vanhempi asiantuntija Jari Hirvonen kokeili virtuaalilaseja ensimmäistä kertaa.

− Hauska ja mielenkiintoinen kokemus. Aluksi piti vähän totutella uuteen tekniikkaan. Mielenkiintoisella tavalla esitettynä asiat jäävät hyvin mieleen. Erityisen hyvä oli tehtävä, jossa piti itse havaita ja osoittaa virheellisyyksiä.

Myös tietoliikenneasiantuntija Sampsamatti Tanner piti kokeilua mielenkiintoisena.

− Halusin kokeilla, koska tekniikka kiinnosti. En tiedä toiko tekniikka oppimiseen varsinaisesti uutta verrattuna vaikkapa perinteisiin videoihin. Asiat sinänsä tuntuivat aika tutuilta.

Testaajien mielestä tekniikkaa voisi hyvin soveltaa muidenkin aihepiirien koulutuksiin.

− Mielestäni virtuaalitodellisuudessa on potentiaalia. Uudessa tekniikassa täytyy kuitenkin muistaa soveltuvuus päämäärään, ettei käytetä tekniikkaa vain siksi, että se on uutta. Erilaisissa perehdytyksissä tämä voisi olla hyödyksi, pohtii voimajärjestelmien suunnittelun asiantuntija Juho Tuominen.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös