Search
Close this search box.

24 tunnin toimintakykyä testataan

Jaa
Euroopan komission laatima verkkosääntö Network Code for Emergency and Restoration, eli NC ER on luotu ehkäisemään häiriötilanteiden laajeneminen ja pysäyttämään sellaisen eteneminen suurhäiriöksi sekä varmistamaan järjestelmän nopea palauttaminen normaalitilaan.

Verkkosääntö velvoittaa kantaverkkoyhtiön nimeämään järjestelmän kannalta kriittiset osapuolet, joiden on toteutettava verkkosäännössä esitetyt vaatimukset omissa laitoksissaan ja järjestelmissään sekä ohjeistuksissaan.

Verkkosäännön voimaantulon jälkeinen viiden vuoden siirtymäaika tuli täyteen viime vuoden lopulla.

Fingridillä NC ER:n toimeenpanon päävastuuhenkilö, vanhempi asiantuntija Jari Siltala kertoo, että nimetyt osapuolet ovat hyvin saaneet toteutettua vaaditun 24 tunnin kyvykkyyden.

Mahdollisessa 24 tunnin sähkökatkoksessakin valvomo on toimintakykyinen ja sähköt pysyvät päällä.

”Käytännössä on siis varmistettu, että mahdollisessa 24 tunnin sähkökatkoksessakin valvomo on toimintakykyinen, sähköt pysyvät päällä ja kriittisimmät työkalut toimivat. Tärkeää on, että toimintakyky säilyy myös viestinnän osalta. Reaaliaikaisen tiedonvaihdon tulee toimia ja valvomon pystyä välittämään tilannekuvaa myös puhelimitse.”

Valvomon toimintakyky testataan konkreettisesti katkaisemalla sähkönsyöttö. Samalla mitataan sähkönkulutus ja laskennallisesti tarkistetaan, että virtaa riittää akkujen ja polttoaineen kapasiteettiin.

Puheviestinnän 24 tunnin varmistettu kestävyys testataan kerran vuodessa testipuhelulla molempiin suuntiin. Vielä tämän vuoden aikana luodaan rutiini, miten testaus käytännössä hoidetaan.

”Ajatuksena on, että puheviestintään käytettävä työkalu olisi päivittäisessä käytössä. Näin pystymme täällä päässä puhelulokista tarkistamaan, onko soittoja tullut. Puhelinsysteemi olisi siis osapuolten välinen normaali yhteydenpitokanava”, Siltala selventää.

24 tunnin toimintakyky koskee valvomoiden lisäksi myös nimettyjä voimalaitoksia ja sähköasemia.

”Meille toteutus on ollut aikamoinen projekti. Fingridin kantaverkossa on reilut sata sähköasemaa, joita tämä koskee. Jakeluverkoissa sähköasemia on toiset sata.”

Siltala sanoo, että työ on edennyt hyvin.

”Tämän päivän tilanteessa myös ymmärretään helpommin näiden asioiden merkityksellisyys. Tavoitteena on varmistaa, että sähköntuotanto on kaikissa olosuhteissa mahdollisimman vakaata, varmaa ja turvallista.”

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *